Senatorii fac anchetă paralelă în privința accidentului aviatic din Apuseni: oficiali din ministerul de Interne, ministerul Apărării și STS, chemați la audieri

Senatorii fac anchetă paralelă în privința accidentului aviatic din Apuseni: oficiali din ministerul de Interne, ministerul Apărării și STS, chemați la audieri
Publicat: 05/02/2014, 14:37
Actualizat: 31/07/2014, 14:18

Senatorii din Comisia de Apărare vor ancheta ce s-a întâmplat în accidentul aviatic din Munții Apuseni, la audieri urmând să fie chemați șefii instituțiilor aflate sub controlul comisiei. Pe această listă se află Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Apărării, dar și reprezentanți ai SRI.

„Vom analiza atribuțiile instituțiilor, vom verifica acuratețea comunicării în cazul tragediei. Senatorii au fost de acord ca în proxima ședință a comisiei să facem o analiză a cadrului legal care asigură intervenția coordonată pe operațiunea de salvare și să stabilim un program de audieri astfel încăt să crește rolul de control al comisiei. S-a dorit extinderea ariei de audieri asupra tuturor șefilor instituțiilor asupra cărora se exercită control parlamentar din partea Comisiei de Apărare: Interne, Apărare, STS, mai puțin Transporturi, dar am putea să invităm ministrul fără să aibă caracter obligatoriu”, a declarat președintele comisiei, Corneliu Dobrițoiu.

Liberalul a precizat că senatorii din Comisia de Apărare doresc să efectueze „expertize independente”.

„Pentru a pune în valoare latura necesară controlului parlamentar, categoric vom studia posibilitatatea expertizei tehnice pe diferite domenii care fac obiectul controlului. În acest sens, vom funcționa imediat regulamentul de organizare și funcționare al instituțiilor. Asigurarea expertizei tehnice presupune și niște eforturi financiare din partea Senatului, atâta timp cât cer o expertiză independentă din partea altor instituții pe o anumită teme”, a spus Dobrițoiu.

Senatorul PDL Traian Igaș a precizat și el că prin această anchetă paralelă se încearcă „scoaterea la iveală a minusurilor pentru a preveni alte astfel de situații”.

În prezent, Parchetul militar a preluat ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni, în urma căruia au murit două persoane, după ce Parchetul Curții de Apel Alba Iulia și-a declinat competența din cauză că trebuie audiate persoane din instituții centrale ale statului cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), în urma probelor strânse de anchetatori, a rezultat că se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituții centrale ale statului, cu atribuții în gestionarea situației de urgență generate de producerea unui accident de aviație civilă. Având în vedere calitatea acestor persoane, competența îi revine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția parchetelor militare, explică sursa citată.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat o primă etapă a cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din din munții Apuseni. Până acum, susțin reprezentanții PICCJ, a fost făcută cercetarea locului producerii accidentului și au fost ridicate mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele vătămate în accident, persoanele care au participat, în diferite calități, la operațiunile de salvare, dar și medici de urgență.

„Au fost audiați 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum și cele cinci persoane vătămate”, mai precizează PICCJ, într-un comunicat de presă remis marți Mediafax.

Totodată, și președintele Traian Băsescu a efectuat o serie de verificări în acest caz, însă rezultatele nu vor fi făcute publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...