Senatorii îl scapă pe Varujan Vosganian de urmărirea penală. „Execuțiile în grup nu folosesc nimănui. De ce să continuăm acest spectacol?”
Senatorii au făcut scut în jurul lui Varujan Vosganian, dar au dat undă verde pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ion Ariton. După un discurs lung, în care Vosganian le-a cerut colegilor să nu confunde Senatul cu un „ghișeu de avize”, fostul ministru PNL a reușit să scape, pentru a doua oară, de urmărirea penală în dosarul „Gaze Ieftine”, „Romgaz-Interagro”.
Varujan Vosganian este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare, pentru că ar fi vândut gaze la prețuri preferențiale către omul de afaceri Ioan Niculae. În același dosar, este urmărit penal și alt fost ministru al Economiei, Adriean Videanu.
Primul care a intrat la votul senatorilor a fost Ion Ariton, pentru care procurorii ceruseră începerea urmăririi penale în dosarul „Gala Bute”. În cazul lui, după ce a cerut ridicarea imunității pentru a-și putea dovedi nevinovăția, senatorii au dat undă verde solicitării procurorilor.
După câteva zeci de minute, Varujan Vosganian a revenit cu un discurs prin care a încercat să-și emoționeze colegii, vorbindu-le despre nominalizarea sa la premiile Nobel și la faptul că se simte vânat de justiție.
„Pentru ce trebuie să continuăm acest spectacol? Nu e cam mult ca de trei ori, printr-un purgatoriu greu de suportat, să trebuiască să-mi dovedesc nevinovăția pentru lucruri de care nu sunt vinovat? Mersul la Parchet nu este un simpozion pentru aflarea adevărului. Nu trebuie să transformăm acest obiect de luptă împotriva corupției într-un festival Cântarea României. Execuțiile în grup nu folosesc nimănui”, a spus Vosganian.
La final, discursul său a avut efect: senatorii, prin cele 71 de voturi date împotriva solicitării DIICOT, l-au scăpat de urmărirea penală. „Acest moment reprezintă o victorie a democrației”, a reacționat Vosganian.
Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații
UPDATE 13:52 Varujan Vosganian: „Acest moment reprezintă o victorie a democrației și o victorie a Parlamentului României.”
UPDATE 13:45 Cererea procurorilor pentru începerea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian a fost respinsă. Astfel, fostul ministru al Economiei scapă de procurori. Potrivit unor surse parlamentare, au fost înregistrate 71 de voturi „împotrivă”, 56 de voturi „pentru” și 5 voturi anulate.
UPDATE 13:20 A început votul pentru ridicarea imunității lui Varujan Vosganian. Votul este tot secret, cu bile.
UPDATE 13:17 Varujan Vosganian: „Mersul la Parchet nu este un simpozion pentru aflarea adevărului. Viața personală, familia, au de suferit, nu pot cere statului despăgubire morală. Azi, simplul fapt că ești cercetat are același efect ca o condamnare. Cine dorește ieșirea mea din spațiul public de folosește împotriva mea calomnia? Nu trebuie să transformăm acest obiect de luptă împotriva corupției într-un festival Cântarea României. Execuțiile în grup nu folosesc nimănui. Unii reprezentanți ai clasei politice au comis excese, dar nu înseamnă să răspunzi cu alte excese. Asupra clasei politice se fac numeroase presiuni. Parlamentul nu trebuie să se facă unealta docilă unei alte puteri a statului”.
UPDATE 13:12 Varujan Vosganian: „Mi s-a reproșat că nu doresc aflarea adevărului. Este o acuză neadevărată. Nu m-a audiat nimeni, deși am cerut. Cum folosește ca Vosganian să fie decât învinuit, înainte de a se cunoaște toate dovezile care s-ar putea aduce? Duc o viață normală de român din pătura de mijloc, am credit la bancă, declarația mea de avere nu a făcut obiectul unei nedumeriri. De 7 ani nu mi s-a adus nicio acuză, procurorii nu au găsit nimic. Pentru ce trebuie să continuăm acest spectacol? Nu e cam mult ca de trei ori, printr-un purgatoriu greu de suportat, să trebuiască să-mi dovedesc nevinovăția pentru lucruri de care nu sunt vinovat?”.
UPDATE 13:07 Varujan Vosganian: „Patriotimsul economic în România e tratat cu neîncredere. La noi trebuie să te justifici pentru că vrei să ajuți o industrie”.
UPDATE 12:57 Varujan Vosganian: „Deciziile au fost pur politice, cu acordul și sprijinul Guvernului. Nu au o dimensiune penală, nu sunt infracțiuni și nu pot constitui temei pentru o urmărire penală. Sunt decizii de politică economică”.
UPDATE 12:55 Varujan Vosganian: „Regret felul în care s-a desfășurat schimbul de replici de ieri cu Ilie Sârbu. Nu sunt azi în fața dvs pentru a-mi pleda nevinovăția, am făcut asta în coctombrie 2013, când DIICOT a solicitat prima dată începerea urmăririi penale. Atunci, ați considerat că nu sunt vinovat. Senatul are nu numai puterea de decizie, ci popartă pe deplin răspunderea politică și morală. Este greșit că Senatul ar trebui să accepte păe bandă rulantă astfel de solicitări, Senatul nu e un ghișeu care dă avize pozitive”.
UPDATE 12:50 Urmează votul pentru Varujan Vosganian.
UPDATE 12:36 Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, poate fi urmărit penal. După numărare, s-a constatat că 77 de senatori au votat în favoarea solicitării procurorilor, în timp ce alți 52 de senatori au votat împotrivă.
UPDATE 12:26 Votul pentru ridicarea imunității lui Ion Ariton s-a încheiat.
UPDATE 12:10 Primul vot va fi dat pentru ridicarea imunității liberalului Ion Ariton. În aceste momente, senatorii votează dacă vor da liber la urmărirea penală în cazul lui, inculpat în dosarul Gala Bute. Votul este secret, cu bile.
Săptămâna trecută, pe 3 februarie, comisia juridică a dat aviz favorabil cererilor DNA și DIICOT în cazurile lui Varujan Vosganian și Ion Ariton, însă fostul ministru liberal a reclamat faptul că nu a fost audiat, așa că cererile procurorilor s-au întors la comisie.
După un nou aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale, în ședința de miercuri, 11 februarie, senatorii au dezbătut cele două rapoarte, timp în care Vosganian i-a rugat, în repetate rânduri, pe colegii săi, să respingă solicitarea procurorilor.
„Aveți timp până mâine să vă mai gândiți. Eliberați-vă de teamă. Consider că ceea ce se face acum cu mine nu este justiție, ci vânătoare”, a spus liberalul, acuzând faptul că nu există nicio deosebire între referatul DIICOT din 2013 și cel de acum.