Gabriel Oprea rămâne cu imunitatea parlamentară și nu poate fi urmărit penal în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Senatorii au respins cererea DNA cu 73 de voturi „împotriva” solicitării DNA și doar 45 voturi „pentru”, plus 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.
La finalul ședinței de plen, după aflarea rezultatului votului, fostul vicepremier Gabriel Oprea a ținut să specifice, din nou, că în seara accidentului mașina în care se afla avea viteza legală și a precizat că, înaintea tragediei, echipajul de poliție și motociclistul au fost avertizați de existența pericolului de pe carosabil. Fostul ministru de Interne a respins încă o dată acuzațiile potrivit cărora ar fi venit de la un restaurant sau s-ar fi aflat în mașină cu alte persoane.
„Este foarte ciudat fiindcă în acea zi, din câte știu, a trecut de patru ori pe lângă acestă groapă. Înainte să ajungă, echipajul de poliție și motociclistul au fost avertizați prin radio, li s-a spus «urmează lucrarea» și au confirmat. De altfel poate nu e lipsit de atenție, cel de pe mașina de poliție era nașul tânărului polițist și, din ce știu, chiar i-a spus «nu cred că e bine să vii în seara asta». Dar era un profesionist…”, a declarat Oprea la Senat.
De asemenea, senatorul a spus că respectă munca procurorilor, subliniind că atunci când a fost premier interimar a căutat să ajute justiția și a încheiat spunând că va duce toată viața „crucea” morții unui coleg: „Eu nu contest munca procurorilor, o respect. Am fost un om care, și când am fost prim-ministru interimar, am adus locuri în plus pentru DNA, am căutat să ajut justiția. Cred că votul de astăzi… De aceea nici nu am vrut, aveam un cuvânt de vreo zece pagini, dar nu am vrut să îi plictisesc. Știam că am dreptate și, ca militar, este o cruce pe care o să o duc toată viața fiindcă a murit un coleg la datorie”, a încheiat Gabriel Oprea.
Înaintea votului final, Gabriel Oprea și-a susținut nevinoivăția în fața colegilor senatori și i-a rugat pe aceștia să voteze împotriva cererii procurorilor DNA: „Stimați colegi, cu unii sunt prieten, amic, cu alții nu, dar astăzi vreau să vorbesc doar despre dreptate, mi se pare ceva halucinant. Vreau doar să explic foarte simplu și scurt că în seara tragediei veneam de la o instituție a securității naționale, nu de la restaurant, totul este documentat la secundă. Sunt aici foști miniștri de Interne care știu că există baza legală pentru un antemergător”, a spus Oprea.
Acesta a specificat și că, în urma cercetării a reieșit că viteza mașinii de poliție era cea legală: „Mașina în care mă aflam eu, atenție, pe bancheta din spate, nu conduceam, avea viteza legală. O mare tragedie, unul dintre polițiști a căzut într-una dintre cele trei gropi. Vreau să vă spun că sunt reguli foarte clare, ministrul nu dă comenzi vis-a-vis de viteză, nici nu puteam să discut cu colegul de pe motocicletă. Ce să vă spun, am trăit un coșmar, am căutat să-mi fac datoria, de toate celelalte aspecte se ocupă poliția.
Ăsta este cuvântul meu, sunt un om care a căutat întotdeauna să-mi fac datoria. Repet, aflat pe bancheta din spate nu puteam să comit acea ucidere din culpă. Repet, cred că greșeala, aici ar trebui îndreptate toate cercetările, spre cele trei gropi care nu au fost bine semnalizate. Aceasta s-a întâmplat în acea seară. Vă rog să votați împotriva acestei cereri”, a spus Oprea în plenul Senatului.
Și senatorul PSD Șerban Nicolae a susținut cauza lui Gabriel Oprea, arătând, în timpul dezbaterilor, că procurorii ignoră funcția de vicepremier pe care o deținea acesta și că el va vota împotriva cererii procurorilor anticorupție pentru că nu înțelege care este legătura dintre corupție și fapta de ucidere din culpă și că includerea acestor spețe în competența DNA este „foarte, foarte riscantă”:„ Am încercat să înțeleg de ce DNA anchetează o ucidere din culpă. Nu trebuie să fii jurist pentru a-ți pune o întrebare elementară: ce are a face uciderea din culpă cu faptele de corupție? Să ridice piatra cel care n-a mers niciodată peste viteza legală în localitate. Dar pentru că nu vreau să duc discuția într-o altă zonă, aș spune că să vorbești despre ucidere din culpă ca despre o faptă de competența DNA este foarte, foarte riscant.
Am ajuns în situația neplăcută să discutăm despre combaterea corupției la un omor din culpă. (…) În acest dosar a murit un tânăr. Peste lucrul ăsta nu se poate trece cu ușurință, o anchetă temeinică trebuie să se facă, să știm cu toții dacă a fost sau nu ucidere din culpă”, a transmis Nicolae de la microfonul central.
Social-democratul a insistat asupra faptului că s-a constatat că au fost încălcate regulile referitoare la semnalizarea celor trei gropi, că acolo ar fi putut să cadă oricine și a specificat că va vota împotriva cererii procurorilor DNA.
„Se spune în referatul respectiv că ministrul Oprea trebuia să anticipeze un asemenea deznodământ. În dosarul respectiv s-au făcut deja anchete, expertize, verificări, s-a determinat viteza respectivă, 84 km/h și s-a constatat, mai presus de toate, că au fost încălcate toate regulile cu privire la marcajele rutiere, la semnalizarea unor asemenea obstacole. Acolo, din nefericire, putea să cadă oricine. Eu votez împotriva acestei cereri și vă rog să faceți același lucru, pentru că nu este o chestiune de „să-și facă justiția datoria”. Prima condiție este să nu fim și noi ca procurorul un simplu poștaș”, a adăugat Nicolae.
Senatorii au decis, în plen, respingerea cererii procurorilor DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină care a decedat în timp ce deschidea coloana oficială a fostului ministru de Interne. Miercurea trecută, senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil cererea procurorilor anticorupție, cu 8 voturi „pentru” și două „împotrivă”.
Președintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc a declarat, după votul referitor la ridicarea imunității parlamentare a lui Oprea, că acesta nu a vrut să spună foarte multe lucruri, doar a încercat să explice, procedural vorbind, cum anume funcționau aceste coloane oficiale: „A stat foarte puțin. Nu vreau să interpretez eu, nu neapărat este neobișnuit (că nu a venit însoțit de avocat – n.r.). Cred că domnul Oprea a înțeles că nu vine la Comisia juridică să se apere sau să își prezinte apărarea aici. Se va duce la instanță și la Parchet, ceea ce e absolut firesc”, a spus Boboc. Solicitarea procurorilor ar urma să fie votată în plen luni, 19 septembrie.
„Am spus ce am făcut , am fost la trei instituții ale statului român. (…) Am explicat că în jur de ora 19:00, 19 și ceva mă deplasam spre casă. Din cercetările făcute, mașina poliției nu avea viteză, mașina mea nu avea viteză, un coleg, un coleg a căzut într-o groapă. Din păcate a fost o tragedie și a murit un tânăr în plin centru al Capitalei”, a declarat Gabriel Oprea după ce a ieșit din sala de ședinte unde a vorbit în fața senatorilor din Comisia juridică.
Fostul vicepremier a ținut să specifice, încă o dată, că nu era vorba despre o coloană oficială care îl însoțea, ci despre un antemergător și că nu demnitarul stabilește planul de măsuri pentru protecția sa, implicit nici viteza cu care trebuie să se deplaseze vehiculele, așa cum au arătat procurorii DNA.
„Nu un vicepremier sau un ministru de Interne stabilește planul de măsuri și tot ceea ce ănseamnă o deplasare în siguranță. V-am explicat, în primul rând nu e vorba de coloană, ci de antemergător, o mașină de poliție, am explicat că nu un ministru sau un vicepremier stabilește planul de măsuri”, a adăugat Oprea.
Pe 1 septembrie, procurorii anticorupție au cerut începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Procurorii anticorupție arată că, „profitând de autoritatea pe care funcția de ministru de Interne i-o conferea asupra funcționarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de Interne Oprea Gabriel a determinat atât însoțirea sa permanentă cu echipaje ale poliției rutiere”, inclusiv a unei motociclete pentru a-și facilita deplasările, în noaptea morții polițistului Bogdan Gigină acesta îndreptându-se spre locuința personală. Procurorii au identificat drept cauză a morții neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile meteorologice din acea seară, coloana oficială deplasându-se cu 84 km/h, și au precizat că fostul ministru de Interne era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei dincolo de depășirea limitei de siguranță, fapt care a dus la decesul polițistului.
Procurorii anticorupție arată că, la momentul producerii accidentului fostul ministrul de Interne Gabriel Oprea se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni și că probele analizate au demnostrat că „încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere”.
Angajații respectivi făceau parte din compartimentul special al Brigăzii Rutiere a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, responsabilă pentru asigurarea însoțirii coloanelor oficiale, aceștia având atribuții exclusive de însoțire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptând-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației.
„Din analiza documentelor care atestă componența zilnică a misiunilor de însoțire și deplasările efectuate, rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”, explică procurorii anticorupție.
Astfel, pentru fiecare deplasare era dispusă redirecționarea și a unui număr semnificativ de agenți de poliție de la posturile unde își desfășoară în mod obișnuit activitatea către traseele pe care se deplasa Oprea, provocând astfel o perturbare a modului în care era realizată activitatea de control și supraveghere a traficului.
„De exemplu, în seara de 20 octombrie 2015, când s-a produs accidentul, dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu. (…) Așadar, profitând de autoritatea pe care funcția de ministru de Interne i-o conferea asupra funcționarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de interne Oprea Gabriel a determinat atât însoțirea sa permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cât și modalitatea de formare a acestor echipaje, respectiv folosirea unei motociclete a poliției rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale astfel formate”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupție au reținut, astfel, că Oprea este cel care a determinat, în mod ilegal, prezența polițistului Bogdan Gigină ca motociclist în coloana oficială, deplasare în urma căreia acesta și-a pierdut viața. În același timp, în comunicatul DNA se precizează că accidentul de circulație s-a produs din cauza neadaptării vitezei de deplasare la condițiile meteorologice, iar din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel, pentru că acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță.
„Din probele administrate rezultă că necesitatea deplasării cu viteze superioare impuse de ministrul de Interne a determinat o modalitate de lucru. În acest sens, motociclistul care deschidea coloana oficială trebuia să ajungă în intersecții înainte de restul coloanei, să se asigure că traficul este oprit (dacă este cazul să dirijeze traficul rutier pentru a facilita trecerea coloanei), după care – în momentul apropierii restului coloanei – să se deplaseze cu viteză sporită către următoarea intersecție pentru a repeta acest proces. Acest mod de lucru corespunde și situației de fapt din prezenta cauză când, după ajungerea coloanei în intersecția străzii Știrbei Vodă cu Calea Plevnei, victima Gigină Bogdan-Cosmin a accelerat către următoarea intersecție, cea cu Splaiul Independenței, împrejurare în care s-a produs accidentul soldat cu decesul acestuia”, mai arată procurorii.
Gabriel Oprea a avut de trei ori mai multe coloane oficiale decât președintele Iohannis: 1.607 în 10 luni
Procurorii au arătat că Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituții publice și la destinații private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar președintele a avut 580 de deplasări, PICCJ urmând să facă cercetări în cazul vicepremierului pentru abuz în serviciu. Raportat la deplasările cu coloană oficială ale ministrului Gabriel Oprea, președintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasări, iar premierul – 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat, însă, că nu a beneficiat de servicii în plus față de alți miniștri de Interne și că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut „mai multe deplasări”, tot timpul pentru a-și face datoria.
Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. În același dosar, Gabriel Oprea a fost pus sub învinuirea în luna februarie pentru abuz în serviciu.