Prima pagină » Știri politice » Senatorii liberali au blocat, pentru a doua oară, un proiect PSD

Senatorii liberali au blocat, pentru a doua oară, un proiect PSD

Senatorii liberali au blocat, pentru a doua oară, un proiect PSD
Majoritatea matematică a PSD-ului nu funcționează deocamdată, liberalii și conservatorii unindu-și voturile, pentru a doua oară, pentru a bloca aprobarea unei ordonanțe de urgență. Este vorba despre o propunere de extindere a competențelor Direcției Generale Anticorupție, din cadrul MAI, astfel încât ofițerii de serviciu să aibă dreptul de a ancheta nu doar membrii de la Interne, ci și pe cei de la Administrație. Cu alte cuvinte, ofițerii de serviciu ar avea rol de poliție judiciară.

Majoritatea matematică a PSD-ului nu funcționează deocamdată, liberalii și conservatorii unindu-și voturile, pentru a doua oară,  pentru a bloca aprobarea unei ordonanțe de urgență. Este vorba despre o propunere de extindere a competențelor Direcției Generale Anticorupție, din cadrul MAI, astfel încât ofițerii de serviciu să aibă dreptul de a ancheta nu doar membrii de la Interne, ci și pe cei de la Administrație. Cu alte cuvinte, ofițerii de serviciu ar avea rol de poliție judiciară.

În ședința Senatului de săptămâna trecută, când proiectul de lege a intrat la vot final, conservatorii, în speță senatoarea PC Cristiana Anghel, a acuzat că o astfel de ordonanță transformă România într-un stat polițienesc, în timp ce președintele PNL s-a arătat indignat de faptul că reprezentanții Guvernului nu răspund la astfel de acuzații.

Nici de data aceasta pesediștii nu au avut mai mult noroc la vot. Fiind o lege organică, era nevoie, pentru ca ea să fie aprobată, de 88 de voturi, adică jumătate din numărul total de senatori (174) plus unu. Chiar și cu câștigarea majorității matematice, pe care au obținut-o cu ajutorul transferurilor din PPDD și sprijinindu-se pe voturile din PC și UDMR, pesediștii au ratat la mustață aprobarea ordonanței de urgență, fiind doar 86 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 18 abțineri.

Cu toate acestea, nici de respins nu au respins-o, liberalii reușind, prin acest blocaj din Senat, să tragă un semnal de forță în fața partenerilor de guvernare. „Așa, aveți majoritate…și ce faceți cu ea?”, a declarat, anterior, președintele PNL, Crin Antonescu.

În acest moment, PSD are 70 de senatori, iar împreună cu PC (8 senatori) și UDMR (9 senatori) ar ajunge la 87 de voturi pentru.

Chiar dacă proiectul de lege privind adoptarea acestei ordonanțe de urgență (OUG 59/2013) nu a trecut de Senat, ea produce efecte încă de când a fost adoptată, adică de pe 12 iunie 2013, fiind adoptată de Camera Deputaților pe 10 septembrie.

VEZI AICI ORDONANȚA DE URGENȚĂ

Citește și