„Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Senat solicită conducerii Senatului numirea de urgență a noilor membri ai Consiliului Național de Integritate (CNI), luând în considerare întârzirea de aproape un an în desemnarea membrilor CNI și consecințele grave ale acestei situații pentru activitatea Agenției Naționale de Integritate, inclusiv prin amânarea organizării concursului pentru numirea președintelui ANI. Activitatea Consiliului Național de Integritate, o instituție foarte importantă pentru politicile de prevenire și combatere a corupției în România, este blocată de aproape un an. Mandatele membrilor CNI au expirat încă de la sfârșitul anului trecut, ultima ședință a Consiliului având loc în data de 6 decembrie 2018″, se arată într-un comunicat emis, marți, de Uniunea Salvați România.
În comunicatul USR se mai precizează că mandatul actualului președinte al Agenției Naționale de Integritate expiră pe data de 2 decembrie, iar CNI este singura instituție care poate aproba desfășurarea concursului de numire a noului președinte al ANI.
„Blocajul activității CNI a survenit ca urmare a întârzierii Senatului României de a numi noii membri ai Consiliului pe parcursul anului curent. Această situație trebuie să înceteze, în condițiile în care mandatul președintelui Agenției Naționale de Integritate urmează să expire în data de 2 decembrie 2019, iar CNI este instituția care are atribuția legală de aprobare a regulamentului de desfășurare a concursului sau examenului pentru numirea președintelui și vicepreședintelui Agenției, conform articolului 38, alineatul d) din Legea 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate.Grupul USR din Senat atrage atenția că tergiversarea numirii membrilor CNI constituie o încălcare a Legii 144/2007, care prevede la art. 37 alin. (6) că membrii viitorului Consiliu se vor desemna «între a 90-a și a 30-a zi înaintea expirării mandatului Consiliului»”, se mai arată în comunicat.
Comunicatul mai precizează că legea permite constituirea CNI, dacă sunt desemnați cel puțin jumătate plus unu dintre membrii, de către Senat, potrivit legii 144/2007.
„Este foarte important ca această instituție să funcționeze la capacitate maximă. Să nu uităm că, de-a lungul timpului, Agenția Națională de Integritate este cea care a constatat că există diferențe nejustificate, în unele cazuri de milioane de lei, între averile dobândite de politicieni și veniturile realizate. Tot ANI a făcut demersurile necesare pentru ca, din motive de incompatibilitate, să-și piardă mandatul de parlamentar mai mulți senatori și deputați”, precizează senatorul USR Silvia Dinică.
Senatorul USR atrage atenția că, în ultimii ani, Agenția Națională de Integritate nu se mai ocupă de sesizări legate de „nume grele”, ci de cazuri la nivel local și la nivelul funcționarilor publici.
„Din păcate, în ultimii ani, Agenția Națională de Integritate a intrat într-un con de umbră. Altădată lăudată pentru performanța dovedită, ANI a ajuns să se ocupe doar de aleși locali și funcționărași publici, închizând complet ochii la posibilele încălcări comise de nume grele. Noi, de exemplu, încă așteptăm de la ANI să răspundă sesizării depuse de colegii de la USR Vrancea cu privire la averea ostentativ afișată și, zicem noi, total nejustificată, a lui Marian Oprișan, baronul de Vrancea. Cum încă așteptăm să răspundă și la sesizarea depusă de colegul deputat Emanuel Ungureanu cu privire la averea fostului președinte al PSD Liviu Dragnea”, a mai declarat senatorul USR Silvia Dinică, secretar al Senatului.
Comunicatul USR mai notează că propunerea partidului pentru funcția de membru al CNI este Luminița Tuleașcă, cadru didactic și avocat.