Propunerea a fost respinsă cu 81 de voturi „pentru”, 36 de voturi „împotrivă” și o abținere.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale a fost de 6.6 miliarde de lei în 2017.
„Pensiile speciale ale civililor și militarilor au costat bugetul de stat peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre acestea, 8.668 sunt pensionari civili beneficiari de pensii de serviciu (diplomați, magistrați, grefieri, funcționari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori – Curtea de Conturi). Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21/08/2017, erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI și altele asimilate. Regimul pensiilor special nu respectă principiul contributivității, distorsionând astfel funcționarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”, se arată în documentul citat.
De asemenea, inițiatorii propun ca de la abrogarea pensiilor speciale să fie exceptate pensiile militare de stat și pensiile magistraților.
„Noi spunem foarte clar în acest proiect că nu abrogăm pensiile speciale pentru militari și magistrați, ci pentru corpul diplomatic, membrii Curții de Conturi și parlamentari, pentru că este absurd să votăm privilegii dincolo de principiul contributivității, principiu care spune că fiecare primește înapoi pe măsura contribuției avute”, a declarat senatoarea USR, Florina Presadă.
În cazul acestui proiect, Senatul este prima Cameră sesizată.