Prima pagină » Știri politice » Senatorul Nicolae Dobra și fostul primar din Sebeș Adrian Dăncilă, achitați în procesul de corupție

Senatorul Nicolae Dobra și fostul primar din Sebeș Adrian Dăncilă, achitați în procesul de corupție

Senatorul Nicolae Dobra și fostul primar din Sebeș Adrian Dăncilă, achitați în procesul de corupție
Senatorul de Alba Nicolae Dobra, fostul primar al Sebeșului, și foștii consilieri locali, acuzați de vânzare subevaluată a unui teren care aparținea municipiului, prin care s-ar fi păgubit bugetului primăriei cu peste trei milioane de euro, au fost achitați de către instanța supremă.

Senatorul de Alba Nicolae Dobra, fostul primar al Sebeșului, și foștii consilieri locali, acuzați de vânzare subevaluată a unui teren care aparținea municipiului, prin care s-ar fi păgubit bugetului primăriei cu peste trei milioane de euro, au fost achitați de către instanța supremă.

„Decizia penala nr. 221 – Respinge ca nefondat recursul declarat de Ministerul Public împotiva sentintei 486 din 30 martie 2011 a ICCJ privind pe intimații inculpați din cauză. Onorariile aparatorilor desemnati din oficiu se vor platii din fondul Ministerului Justiției”, se arată în minuta completului de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care s-a pronunțat definitiv, luni, în acest dosar.

Procesul a început în aprilie 2009, fiind judecat la instanța supremă pentru că fostul consilier local în Sebeș, Nicolae Dobra a fost ales senator (PDL), în noiembrie 2008. Dobra candidează pentru un nou mandat de senator din partea USL (UNPR) în colegiul 2 Alba.

Concret, Nicolae Dobra, fostul primar al Sebeșului Alexandru Adrian Dăncilă, alături de Romi Petru Dragosin, Petru Stoica, Ionel Cîrcoană, Paraschiva Nistor, Maria Făgăraș, Constantin Ispir, Vasile Buliga, Nicolae Șerbănescu, Nicolae Oliviu Bobar, Ioan Bădilă, Nicolae Dobra, Jean Ionescu, Gheorghe Suciu și Ion Rodean, membri ai Consiliului Local din perioada 2004 – 2008, au fost trimiși în judecată în 16 martie 2009, de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), în legătură cu o licitație privind un teren al municipiului prin care bugetul local a fost prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Aceștia au fost acuzați de procurorii anticorupție de stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând autorității publice sau instituțiilor publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare.

Alături de aceștia a mai fost trimis în judecată Călin Radu Șerbănescu, membru al Consiliului local Sebeș, acuzat în plus și de fals intelectual, precum și Marian Crețiu, expert evaluator și membru al Biroului Local de Expertize Judiciare Alba.

Un complet de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, în martie 2011, achitarea senatorului PDL Nicolae Dobra, precum și a lui Dăncilă, Dragosin, Bogdan, Stoica, Cîrcoană, Nistor, Fărăgaș, Ispir, Buliga, Șerbănescu, Bobar, Bădilă, Ionescu, Suciu și Rodean.

Totodată, Călin Radu Șerbănescu a fost achitat și pentru infracțiunea de fals intelectual, iar în cazul expertului evaluator Marian Crețiu instanța a decis achitarea pentru complicitate la infracțiunile de care au fost acuzați fostul primar al municipiului Sebeș și consilierii locali.

Instanța supremă a respins acțiunea civilă depusă în cauză de municipiul Sebeș și a dispus ridicarea sechestrului asigurător pus de procurorii anticorupție pe mai multe bunuri ale inculpaților în cursul urmăririi penale și la trimiterea dosarului în judecată.

Decizia de achitare a acuzaților a fost atacată cu recurs de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a respins, luni, 5 noiembrie 2012, contestația acuzării, hotărârea instanței supreme rămânând definitivă.

În rechizitoriu, anchetatorii arătau că, în 5 decembrie 2006, Alexandru Adrian Dăncilă, primar al municipiului Sebeș, a dispus întocmirea unor expertize de evaluare a unui teren de 243.923 de metri pătrați care aparținea municipiului Sebeș (zona „Șirinii Lancrămului”, la aproximativ patru kilometri de municipiul Alba Iulia – n.r.).

Procurorii notau că expertiza a fost făcută pentru vânzarea terenului respectiv prin licitație publică, după ce o firmă din județul Harghita a solicitat construirea unei fabrici de bere. În aceeași zi, susțin procurorii, Marian Crețiu, la solicitarea Consiliului Local al Municipiului Șebeș, în calitate de expert evaluator, ar fi întocmit patru rapoarte de expertiză tehnică de evaluare, deși i se solicitase evaluarea unui singur teren, în care ar fi subevaluat imobilul, nu ar fi efectuat verificări privind amplasamentul sau prețurile reale practicate în zonă și nu ar fi menționat că terenul este situat în intravilanul municipiului Sebeș.

Ulterior, Dăncilă ar fi inițiat proiectul de hotărâre, convocând Consiliul Local al Municipiului Sebeș. În 19 decembrie 2006, primarul Dăncilă și cei 16 membri ai Consiliului Local Sebeș au aprobat vânzarea terenului prin licitație publică cu strigare. În 15 februarie 2007, fostul primar al municipiului Sebeș și ceilalți membri ai Consiliului Local au aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare a terenului între municipiul Sebeș și societatea comercială a câștigat licitația.

În baza acestui contract, terenul aparținând municipiului Sebeș a fost înstrăinat la prețul stabilit în rapoartele de expertiză, preț inferior valorii reale de circulație, deși cei trimiși în judecată cunoșteau adevărata valoare a terenului, amplasamentul său și faptul că era situat în intravilan. Prejudiciul adus municipiului Sebeș a fost estimat la 3.380.772,78 de euro, arătau procurori.

În 31 ianuarie 2007, Călin Radu Șerbănescu, consilier local al municipiului Sebeș și președinte al comisiei de licitație publică cu strigare a terenului scos la vânzare, cu ocazia verificării dosarelor depuse de cele două firme participante la licitație, i-ar fi determinat pe membrii comisiei de licitație și pe secretarul acesteia să ateste, în fals, că participanții la licitație îndeplinesc condițiile cerute prin caietul de sarcini, precizau procurorii anticorupție.

Astfel, firma care a câștigat, în final, licitația nu a fost descalificată, deși nu îndeplinea condițiile legale.

Citește și