Senatorul PSD Toni Greblă, votat cu scandal judecător la Curtea Constituțională de USL, UDMR și PPDD. PDL a părăsit sala
Senatorul PSD Toni Greblă, fost președinte al Comisiei juridice a Senatului în legislatura trecută, a fost numit astăzi de Senat judecător la Curtea Constituțională, în locul eliberat de Iulia Motoc. Toni Greblă a fost unicul candidat, votat de 123 de senatori din cei 126 prezenți. În favoarea pesedistului au fost colegii de la USL, UDMR și PP-DD, în vreme ce PDL a părăsit sala.
Votul de învesitură din plen a fost unul fulger, după o audiere de un sfert de oră în Comisia juridică, în această după amiază, imediat după vacantarea postului lui Motoc. La sugestia PSD, votul a fost secret, însă susținerea tuturor grupurilor politice rămase în sală a fost evidentă: doar 2 senatori s-au opus numirii, în timp ce unul s-a abținut.
Oficializarea intrării sale la CCR pentru cei șase ani rămași din mandatul Iuliei Motoc se va face însă după depunerea jurământului la Președinție.
Numele lui Greblă a fost primit cu elogii în plen de colegii din PSD. „Pot să constat, personal vorbind, cu bucurie, că un membru care reprezintă o persoană, un eminent jurist, se află în postura extrem de onorabilă pentru a fi candidat pentru această demnitate în stat”, a spus entuziast, de la tribună, președintele de ședință, Cristian Dumitrescu.
Opoziția a reclamat însă că nominalizarea s-a făcut în secret, încălcându-i-se dreptul de a avansa un contracandidat. „Opoziția nu a fost invitată la Comisia Juridică de astăzi pentru că și Opoziția avea dreptul să facă propuneri. Ați încălcat dreptul Opoziției de a avea o propunere”, s-a plâns Alin Tișe, PDL anunțând că pleacă din sală.
Pentru numirea-fulger s-a găsit și o explicație. „Să vă explic de ce e nevoie de această celeritate. Având în vedere că în perioada următoare ar fi fost în imposibilitate reunirea Senatului, a trebuit să se convoace Comisia. Îmi pare rău dacă nu au fost invitați unii colegi. Comisia a lucrat în cvorum. E regretabil dacă nu ați fost invitat, asta-i situația, comisia a lucrat legal”, a tranșat situația Dumitrescu.
Emoționat, sdupă vot Toni Greblă și-a dat demisia din Senat, anunțând și că va fi bunic. „A venit vremea să-mi iau rămas bun de la colegii cu care 5 ani am lucrat în Senat. Nu e ușor să te desparți de prieteni, de oameni cu care ai muncit, de o instituție ca Senatul României. Sigur că mă încearcă multe frumoase amintiri. Îmi amintesc de dezbaterile frumoase, deosebite, dense, întotdeauna o să rămână în sufletul meu. Vreau să îmi exprim bucuria pentru votul care l-am primit, să vă asigur că prietenia care v-am purtat-o va rămâne veșnic alături de mine, că Vom rămâne veșnic colegi. Numirea la Curtea Constituțională o încununare a activității fiecărui jurist. Dincolo de aceast împlinire, în noaptea aceasta o să devin bunic de băiat”, și-a înduioșat Greblă susținătorii din Senat.
Deși era în Parlament, președintele Senatului, Crin Antonescu, a lipsit de la vot.
Propus de PSD, Greblă a evitat inițial, contactat de gândul în cursul prânzului, să-și confirme plecarea la CCR.”Nu comentez”, a spus el. Întrebat dacă infirmă sau confirmă că va pleca la CCR răspunsul a fost același: „Nu comentez”.
Liderul grupului PSD Ilie Sârbu a evitat și el să dezvăluie numele viitorului judecător, precizând că „este cineva de aici”. El a precizat că votul va fi dat în Senat astăzi.
La rândul său, liderul senatorilor liberali, Puiu Hașotti, a declarat că PNL va susține propunerea PSD „oricare ar fi ea”.
Susținerea lui Toni Greblă pentru CCR vine după ce Lucian Bolcaș, nominalizat inițial de Victor Ponta, a refuzat în această dimineață postul ca urmare a acuzațiilor de antisemitism care i s-au adus.
După nominalizarea fostului lider PRM la Curtea Constituțională, președintele Traian Băsescu a susținut că acesta are „probleme de antisemitism”, avertizând că el nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului la Cotroceni, în calitate de judecător al CCR.
„Nu știu cum vor interpreta juriștii, dar mi se pare inadmisibil să numești la CCR un om cu mentalitatea și gândirea lui Lucian Bolcaș. Nu pot să uit disprețul pe care îl are pentru statul de drept și l-a manifestat anul trecut, în vară, și are și probleme de antisemitism demonstrate”, a spus Băsescu, într-un interviu televizat.
La scurt timp, și președintele PNL, Crin Antonescu, care inițial își anunțase susținerea față de Bolcaș și-a nuanțat declarațiile. „Au apărut niște proteste, întâmpinări”, care vorbesc de „manifestări antisemite ale domnului Bolcaș”, a spus șeful liberalilor, precizând că în prima fază nu a avut vreo ezitare în a-l susține pe Bolcaș pentru CCR, dar că protestul Institutului „Elie Wiesel „este un lucru de luat în considerare”.
De amintit că în presă au apărut informații despre declarațiile antisemite pe care Bolcaș le-a dat în ultimii ani. În calitate de lider PRM, Bolcaș semnase, în 2006, o petiție împotriva dărâmării unei statui a mareșalului Ion Antonescu.