Senatul a adoptat tacit proiectul prin care cei condamnați penal nu pot fi aleși în funcții publice
Proiectul semnat de mai mulți aleși ai PMP, inclusiv de liderul partidului Eugen Tomac, când era parlamentar, propune modificarea unor acte normative în domeniul electoral.
„Nu pot fi aleși în demnitatea de membru din România în Parlamentul European: a) cetățenii care fac parte din categoriile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Constituția României, republicată; b) debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, prevede proiectul de lege adoptat tacit de Senat.
De asemenea, „Nu pot fi aleși în demnitatea de Președinte al României: a) cetățenii care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată; b) cetățenii care au fost aleși anterior, de două ori, ca Președinte al României; c) debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; d) persoanele care au suferit condamnări penale.”
Inițiativa legislativă prevede modificarea unui articol din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente: „Nu pot fi aleși în demnitatea de senator sau deputat, după caz: a) cetățenii care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată; b) debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; c) persoanele care au suferit condamnări penale”.
Totodată, „Nu pot fi aleși în demnitatea de primar, consilier local sau consilier județean: a) cetățenii care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 37 alin. (l ) din Constituția României, republicată; b) debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, potrivit proiectului de lege adoptat tacit de Senat.
Senatul a fost prim for sesizat pe inițiativa legislativă, decizională fiind Camera Deputaților.