Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii 215/2001 a administrației publice locale și a Legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali, inițiată de un grup de 46 de parlamentari PSD, a fost adoptată tacit de Camera Deputaților.
„Consilierii care nu se prezintă la ședință sau refuză să depună jurământul sunt considerați demisionați de drept. Prin excepție, nu se consideră demisionare de drept cazurile de boală care necesită spitalizare sau fac imposibilă prezența, precum deplasările în străinătate în interes de serviciu ori evenimentele de forță majoră”, potrivit unui amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului.
Un alt amendament stipulează că validarea mandatelor consilierilor locali se face în termen de zece zile (față de 20 de zile cât era prevăzut în forma inițială a legii) de la data alegerilor locale de către judecătoria în raza căreia se află unitatea administrativ-teritorială, la sesizarea secretarului unității. Hotărârea primei instanțe este supusă apelului în termen de cinci zile de la pronunțare. Hotărârea definitivă se comunică consiliului local respectiv și prefectului.
Potrivit expunerii de motive, în practică au fost întâlnite diferite situații în care consiliul local/județean nu s-a putut constitui din cauza nevalidării mandatelor niciunui consilier sau a validării numărului insuficient de mandate pentru constituirea consiliului local/județean, legislația în vigoare permițând amânarea pe o perioadă îndelungată a validării și apoi a constituirii consiliului.
În cazul acestui proiect, Senatul este for decizional.