Legea care prevede reducerea cvorumului la referendum la 30% a fost adoptată astăzi de Senat cu 92 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă și o abținere. Actul normativ, care prevede de asemenea ca decizia la referendum să fie luată prin votul a 25% din românii înscriși în listele electorale, va fi transmis Camerei Deputaților care este decizională.
Inițiativa legislativă îi aparține deputatului PSD Florin Iordache și presupune ca în cazul tuturor referendumurilor, nu doar cele pentru demiterea președintelui, pragul de prezență pentru validare să fie redus de la 50% la 30%.
Astfel, potrivit proiectului de lege, articolul 5, alineatul 2 din legea referendumului va fi modificat și va avea următorul cuprins: „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.
Mai mult, la același articol, deputatul USL propune introducerea unui nou alineat, care să aibă următorul cuprins:”rezultatul referendumului este validat, dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.
Totodată, useliștii vor să modifice și articolele 7, alineatul 2, respectiv 12 alineatul 2, din legea referendumului, din ambele dispărând formularea „ voturilor exprimate în întreaga țară”. În noua formă ele vor prevedea următoarele:
Articolul 7, alineatul 2: „Rezultatul referendumului se stabilește în funcție de majoritatea voturilor exprimate”.
O altă modificare apare și la articolul 12, alineatul 2: „Cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate”.