Senatul dezbate și votează, luni, moțiunea simplă prin care opoziția cere demisia lui Teodorovici
Dezbaterea și votul moțiunii prin care Opoziția cere demisia lui Eugen Teodorovici au fost amânate la plenul din 15 aprilie.
În textul moțiunii simplie, cele două partide de Opoziție motivează că Eugen Teodorovici a dat destule dovezi de incompetență, iar prezența sa în continuare în fruntea ministerului Finanțelor Publice pune România într-un pericol economic major și într-o postură jenantă față de partenerii noștri europeni și euroatlantici.
Este pentru prima oară în Parlamentul când vocea cetățenior este auzită în Parlament, prin intermediul unei moțiuni simple, demisia minstrului de Finanțe Eugen Teodorovici să fie cerută direct de români, precizează reprezentanții USR, într-un comunicat de presă.
Moțiunea simplă este compusă din cererile societății civile, potrivit sursei citate.
„Orlando fie nu înțelege mecanismele unei economii de piață, fie nu vrea să le înțeleagă. Vreau să înceteze experimentele de tip comunist în România și să lase să funcționeze economia de tip concurențial. Prin măsurile luate a reușit: creșterea inflației, cresterea cursului Ron/Euro, cresterea valorii ratelor la banca, destabilizarea bugetelor firmelor particulare. Dacă nu are experiență în economia „adevarată”, îi recomand să lase slujba la stat și să facă niște internship la firme particulare. Ar avea mult de învățat. Nu în ultimul rând: jos mâna de pe Pilonul II de pensii”, consideră Veronica Toma, reprezentant al societății civile.
„Îmi doresc ca acest domn să îmi explice cum să îmi recuperez banii pe care i-am plătit in plus la rata pentru casa mea. Îmi doresc să ne spună prin ce minune de program personal reușește să trăiască cu 100 de euro pe lună. Îmi doresc să știu dacă are vreo apăsare că mii de familii au venituri mai mici din cauza circuitelor lui neuronale încinse. Si, nu în ultimul rând, ii spun ca va rămâne în istorie ca un repetent al celor 7 ani de acasă”, spune Adriana Veres, conform comunicatului USR.
Vlad Ciobanu are o solicitare către ministrul Finanțelor și anume acesta ar vrea să știe „ce ‘plan’ există pentru cele 3 miliarde € abia împrumutate. Un ministru extrem de incompetent, care ia decizii după ureche, fără a avea cunoștințe reale”.
„Cu echivalentul în lei a 100 de euro umpleam un coș mare de supermarket în 2016. Pâinea mea preferată ajunsese să coste 3 lei, acum e 7 lei, la TVA de 9%, ca atunci când TVA era nediferențiat. Azi nu reușesc să cumpăr cu echivalentul unei sute de euro nici cât consumam într-o săptămână. Taxele locale au crescut cu cca 25%. Prețul combustibilului a sărit iar în tavan. În fiecare zi descopăr că a mai crescut prețul unui produs sau serviciu vital. Și Orlando ne minte ca pe cretini, că face ce face ca să scadă prețurile pentru populație. Nu suntem cretini”, conchide o altă reprezentantă a societății civile, Dana Busuioc.
Ultima moțiune simplă la adresa ministrului Eugen Teodorovici a avut loc la Camera Deputaților, pe 20 martie. Deputații au respins atunci moțiunea intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia națională”, prin care se cerea abrogarea OUG 114/2018.