Senatul începe noua sesiune cu o solicitare DNA de încuviințare a urmăririi penale față de un ministru din Guvernul Tudose

Publicat: 01 09. 2017, 11:52
Actualizat: 26 03. 2019, 01:24

Solicitarea este însoțită de un referat care conține 17 file, dar și de copiile cetificate cu originalul ale materialului probator, compus din două volume, totalizând 420 de file.

Biroul Permanent va înainta cererea Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere, care va fi transmis plenului, care va încuviința sau va respingă solicitarea.

Pe 25 august, procurorul șef al Directiei Naționale Anticorupție, Laura Codruta Kovesi, a cerut Senatului urmărirea penală a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În același dosar, sunt urmăriți penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop și doi angajați ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu și Mihai-Cornel Zaharia. Cu toții sunt acuzați de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

Potrivit DNA, „ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”.

Procurorii spun că proba scrisă a fost stabilită pentru 31 iulie, iar, în context, în perioada de dinainte, ministrul pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a determinat-o pe directoarea sa de cabinet, Felicia Pop, să le ceară membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu și Mihai-Cornel Zaharia, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă.