Senatul României a adoptat o declarație în care critică măsurile CE privind criza migrației

Publicat: 28 09. 2015, 20:38

„Ne exprimăm dezacordul față de utilizarea unor mecanisme obligatorii, fără a ține seama de particularitățile fiecărui stat, în cazul relocării intra-UE și extra-UE și subliniem că aceste măsuri nu abordează cauzele profunde ale migrației masive, dar au creat, deja, un efect advers, de stimulare a migrației. În acest context, reiterăm importanța ca statele membre să dețină în continuare principala responsabilitate pentru politici în domeniul migrației și acordării azilului, incluzând dreptul de decizie în aceste domeni”, arată textul hotărârii prezentat de președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Anca Boagiu.

Potrivit documentului, senatorii consideră că este esențial ca accentul să fie pus asupra principalelor cauze care generează fenomenul migraționist și asupra stabilirii unei cooperări mai eficiente între UE și țările terțe.

Senatorii au mai convenit și asupra faptului că, având în vedere situația țărilor din Africa și Orientul Mijlociu, contribuția statelor membre pentru susținerea unor inițiative la nivel european este necesară, precizând că acestea trebuie să aibă un rol activ atât în lupta împotriva cauzelor care determinat migrația, cât și în securizarea granițelor.

În context, în document se mai precizează că „România acționează deja ca un stat membru Schengen”.

„România acționează deja ca stat membru Schengen, fie că vorbim despre securizarea granițelor UE sau folosirea sistemului SIS și implicarea în operațiuni FRONTEX sau de trimiterea unor ofițeri români de poliție în alte state membre pentru a participa la misiunii temporar în afara granițelor țării, în ciuda faptului că nu a fost luată nicio decizie în sensul eliminării controalelor la frontierele interneȚ, arată documentul citat.

Documentul adoptat de plenul Senatului a fost elaborat în urma audierii reprezentanților Guvernului în domeniul afacerilor interne și politicii externe, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial și transmis instituțiilor europene.