Prima pagină » Știri politice » Senatul Universității București ia act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul Ponta. Premierul își poate pierde titlul de doctor

Senatul Universității București ia act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul Ponta. Premierul își poate pierde titlul de doctor

Senatul Universității București ia act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul Ponta. Premierul își poate pierde titlul de doctor
Senatul Universității București (UB) se întrunește, miercuri, pentru a lua act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul premierului Victor Ponta și poate propune sancțiuni mergând până la retragerea titlului de doctor.

Senatul Universității București (UB) se întrunește, miercuri, pentru a lua act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul premierului Victor Ponta și poate propune sancțiuni mergând până la retragerea titlului de doctor.

Ședința Senatului UB începe la 10.00 și ar putea dura chiar și patru ore, au spus oficiali ai Comisiei de Etică.

Potrivit uzanțelor în acest caz, Senatul UB va fi informat de către Comisia de Etică despre verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta. După ce va lua act de hotărârea Comisiei de Etică, Senatul ar urma să ia o decizie, putând cere Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Comisia de Etică a Universității București a hotărât în iulie că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Comisia de Etică a UB a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta „încalcă principiile eticii, integrității și bunei conduite în activitatea de cercetare”.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, spunea președintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat în 20 iulie decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

„Comisia își exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare științifică în cazul analizat”, se mai spus Marian Popescu.

În analizarea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, susținută la Universitatea din București în 2003, Comisia de Etică a luat în considerare numai aspecte care privesc practica și integritatea academică în redactarea unei teze de doctorat, fără a se pronunța pe chestiuni de conținut care țin de domeniul de referință al tezei.

Totodată, Comisia a stabilit că simpla includere a unei lucrări la bibliografie nu constituie în sine o citare, respectiv o semnalare a faptului că fragmente de text sau idei sunt preluate din respectiva lucrare, „așa cum impun regulile cutumiare ale onestității științifice și academice, cunoscute și aplicate în întreaga lume de secole”.

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, declara că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educației își dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.

Rectorul preciza că în ședințele Consiliului de Administrație și Senatului UB va aduce la cunoștință colegilor rezultatele analizei făcute de Comsia de Etică în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta susținută în 2003.

„În urma consultării în aceste foruri, vom lua o decizie, în confomitate cu legislația”, preciza atunci Mircea Dumitru.

Decizia Comisiei de Etică a UB a fost anunțată la o zi după ce Consiliul Național de Etică a informat că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea Consiliului Național de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susținerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, reținând faptul că referințele bibliografice au fost menționate preponderent la sfârșitul lucrării.

Premierul a solicitat Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Național de Etică teza de doctorat susținută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susținând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă și indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în ședința din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de Etică a Universității București, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” și că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică (ANCS).

Premierul Victor Ponta spunea că dacă își va face datoria față de oameni, iar Guvernul va lua măsurile așteptate, „bătăliile politice vor rămâne în urmă”, spunând însă că el va rămâne cu „niște răni”.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu declara, pentru gandul.info, că, din punctul său de vedere, cazul s-a încheiat, ea invocând decizia Consiliului Național de Etică potrivit căreia Victor Ponta nu a plagiat.

Citește și