Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a amânat pentru 4 decembrie pronunțarea sentinței în dosarul fostei primărițe a Sectorului 1, Clotilde Armand, care se află în conflict cu Agenția Națională de Integritate (ANI). În martie, Curtea de Apel București a respins cererea lui Armand de anulare a raportului ANI, care o declara în stare de incompatibilitate și conflict de interese.
Clotilde Armand, actual candidat al Uniunii Salvați România (USR) la alegerile parlamentare, a fost acuzată de ANI că s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a exercitat funcția de primar al Sectorului 1. Conform raportului agenției de integritate, Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine însăși manager al unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de 18.720 de lei, ceea ce ar fi dus la un conflict de interese. (detalii AICI)
În luna martie, Curtea de Apel București a respins cererea fostei primărițe de a anula raportul ANI, motivând că aceasta nu a prezentat argumente suficiente pentru a invalida documentul. „Respinge ca neîntemeiată contestația formulată de reclamanta Armand Clotilde – Marie – Brigitte”, au decis judecătorii. (detalii AICI)
De asemenea, instanța a admis o cerere depusă de avocații Clotildei Armand, privind sesizarea Curții Constituționale cu privire la două excepții de neconstituționalitate, însă a refuzat să suspende procesul până la soluționarea acestor excepții.
Totodată, magistrații au respins o altă cerere a Clotildei Armand, prin care aceasta solicita sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru clarificarea unor aspecte juridice.
Conform ANI, Clotilde Armand a încălcat legea privind regimul incompatibilităților și al conflictelor de interese, semnând în calitate de primar cinci dispoziții prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, un proiect finanțat din fonduri europene. În plus, Armand ar fi beneficiat de o majorare a indemnizației lunare cu până la 30%, ceea ce ar fi creat un folos material personal de 18.720 de lei.
În urma acestui raport, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a analiza posibila comitere a infracțiunii de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, având în vedere că Armand, în calitate de primar, a semnat dispozițiile care au condus la venituri suplimentare pentru sine.
Fosta primăriță a solicitat instanței anularea raportului ANI și, în subsidiar, suspendarea acestuia până la soluționarea cererii pe fond. De asemenea, Armand a contestat public acuzațiile ANI, subliniind că raportul ar fi nefondat și că nu a existat niciun conflict de interese real. Cu toate acestea, instanțele nu au fost de acord cu solicitările sale, iar procesul continuă să fie în atenția publicului.
CITEȘTE ȘI: