„Am văzut niște păreri personale, am văzut pe un domn care este președintele Comisiei Europene care exprima niște temeri personale, care ne dădea un fel de amenințări să modificăm legile conform deciziilor CCR. Probabil că nimeni nu i-a spus că amenințarea este ridicolă și ușor etilică în condițiile în care toate deciziile CCR sunt luate în considerare de Parlament și întotdeauna sunt puse în acord proiectele legislative cu deciziile Curții – nu de grija MCV, nu de grija aderării la Schengen, ci pentru că așa scrie în Constituția României încă din 1991″, a spus Șerban Nicolae.
Întrebat dacă el consideră că ce a spus Juncker reprezintă o îngrijorare personală și nu exprimă părerea Comisiei Europene, Șerban Nicolae a răspuns: „Nu, este o părere ridicolă pentru că, din punctul meu de vedere, să spui că Parlamentul trebuie să respecte Constituția României e și redundant și în general este jenant”.
„Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România și se află în stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă pași înapoi. Trebuie să fie un progres ireversibil și am încredere în sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunoștință de faptul ca am fost dezinformat, dar vă anunț că sunt bine informat în ceea ce priveste deciziile privind statul de drept”, a declarat miercuri Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.
Acesta a mai spus că sistemul judiciar funcționează în România, dar a atras atenția asupra modificărilor aduse în Parlament legilor Justiției.
„Sistemul judiciar din România funcționează și nu putem spune acest lucru despre toate statele membre. Dacă legile vor fi adoptate așa cum se are în vedere de către Parlament, atunci discuțiile despre Mecanismul de Verificare și aderarea la Spațiul Schengen se vor pune în alți termeni”, a mai spus Juncker.
Președintele Comisiei Europene a afirmat că așteaptă deciziile Curții Constituționale pe marginea legilor justiției și „dacă totul merge bine să ne gândim la Schengen”, afirmând că românii nu trebuie tratați ca cetățeni de mâna a doua.