Sergio Mattarella, în vizită oficială la București / Președintele Italiei este primit de Klaus Iohannis / DECLARAȚIILE celor doi președinți

Publicat: 19 06. 2024, 12:30
Actualizat: 19 06. 2024, 13:05

Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, este în vizită oficială în România miercuri, la invitația șefului statului român, Klaus Iohannis.

UPDATE

Klaus Iohannis: De Italia ne leagă o istorie comună

În declarația comună cu președintele italian, Klaus Iohannis a afirmat că de Italia „ne leagă o istorie comună, legături profunde, un Parteneriat Strategic consolidat”.

De Italia ne leagă o istorie comună, legături profunde, un Parteneriat Strategic consolidat, o dinamică excepțională economică și comercială, dar și ceea ce constituie sufletul acestei relații – comunitățile de români din Italia și de italieni din România, comunități foarte bine integrate și importante pentru evoluția societăților noastre.

Avem, așadar, fundamente solide pentru a fi încrezători în viitorul relației bilaterale și în dezvoltarea, pe mai departe, a cooperării noastre pe multiple planuri, inclusiv în cadrul european și euroatlantic.

Discuțiile celor doi oficiali au atins și subiectul alegerilor europene. Despre Uniunea Europeană, opinia lui Iohannis a fost că este „cel mai relevant proiect politic”.

Am discutat rezultatele alegerilor europene care tocmai s-au încheiat și am evidențiat că prezența importantă la vot este o dovadă a interesului cetățenilor europeni pentru viitorul proiectului european și beneficiile acestuia. Dar, dacă vorbim de prezență, aici mai este loc de mai bine.

Uniunea Europeană este cel mai relevant proiect politic al Europei, care a adus pacea și prosperitatea, este destinul și viitorul nostru. Dacă Uniunea Europeană va potența principiile solidarității și ale coeziunii interne, poziția sa în lume va fi cu siguranță întărită.

 

Știrea inițială

Cei doi șefi de stat au discutat aspecte privind evoluțiile europene și globale, cu accent pe Agenda Strategică a UE și situația de securitate, informează Administrația Prezidențială.

Această vizită oficială reprezintă o continuare a dialogului la cel mai înalt nivel, marcat de momentul istoric al vizitei de stat pe care Președintele României a efectuat-o în Republica Italiană în 2018, prima după 45 de ani, dar și de a treia ședință comună de guvern româno-italiană, desfășurată la Roma, în perioada 14-15 februarie 2024, conform sursei citate.

În 2024, România și Italia aniversează 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, precum și 60 de ani de la ridicarea relațiilor la nivel de Ambasadă, date semnificative pentru parcursul ascendent al dialogului bilateral.

În contextul relațiilor excelente dintre România și Italia, bazate pe o legătură solidă, vizita oficială la București reconfirmă importanța Parteneriatului Strategic Consolidat, dinamismul multiplelor domenii de cooperare bilaterală, aportul la viața socială și economică a comunității românești din Italia și a celei italiene din România, precum și abordările comune în forurile europene, euroatlantice și internaționale, arată președinția română.

Președintele italian va avea o întrevedere și cu premierul român, Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI: