Prima pagină » Știri politice » Sesiunea parlamentară | Proiectul prin care statul plătește tratamentele răniților de la Colectiv pe viață, adoptat de Senat / Amânarea dublării alocațiilor pentru copii, respinsă de Senat / USR își anunță candidatul pentru șefia Senatului

Sesiunea parlamentară | Proiectul prin care statul plătește tratamentele răniților de la Colectiv pe viață, adoptat de Senat / Amânarea dublării alocațiilor pentru copii, respinsă de Senat / USR își anunță candidatul pentru șefia Senatului

Sesiunea parlamentară | Proiectul prin care statul plătește tratamentele răniților de la Colectiv pe viață, adoptat de Senat / Amânarea dublării alocațiilor pentru copii, respinsă de Senat / USR își anunță candidatul pentru șefia Senatului
Sesiunea parlamentară începe luni, într-o situație instabilă la conducerea Senatului, pentru care trebuie ales un președinte, în urma deciziei CCR privindu-l pe Teodor Meleșcanu, dar și o moțiune de cenzură care va fi citită chiar în prima zi a sesiunii.

Proiectul ce prevede sancțiuni pentru agresarea profesorilor, adoptat decizional de Senat

Propunerea legislativă care prevede pedepse pentru agresarea personalului didactic a fost adoptată, luni, decizional, de către Senat. Astfel, profesorii și directorii din învățământul preuniversitar beneficiază de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică.

Pentru proiectul de lege au votat 76 de senatori, 25 au fost împotrivă iar doi s-au abținut.

Inițiativa aparține senatorului PSD Șerban Nicolae.

Citește continuarea…

Proiectul prin care statul plătește tratamentele răniților de la Colectiv pe viață, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, ca primă Cameră sesizată, proiectul de lege prin care Ministerul Sănătății asigură, pe perioadă nelimitată, cheltuielile pentru tratamentele necesare persoanelor rănite în urma incendiului de la Colectiv.

Plenul Senatului a adoptat, în unanimitate, propunere legislativă pentru modificarea și completarea articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului 56 din 25 noiembrie 2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul București.

Citește continuarea…

Senatul a respins amânarea dublării alocațiilor pentru copii

Senatul a respins, luni, ca prim for legislativ sesizat, Ordonanța de Urgență a Guvernului ce amână intrarea în vigoare, cu șase luni, a Legii care dublează alocațiile pentru copii la 300 de lei. 

Citește continuarea…

USR îl susține pe Vlad Alexandrescu la șefia Senatului: Așteptăm să vedem cum vor juca cei de la PNL

Senatorul USR Mihail Radu a anunțat, luni, că partidul a decis să meargă pe propriul candidat pentru șefia Senatului, anume Vlad Alexandrescu. El a adăugat că așteaptă să vadă „cum vor juca” liberalii.

„Am avut discuții în cadrul grupului parlamentar de la Senat și am decis că vom susține un candidat, este vorba de senatorul Vlad Alexandrescu, care va fi candidatul nostru la președinția Senatului”, a spus senatorul Mihail Radu.

Citește continuarea…

Anunț în plenul Senatului: Emanuel Botnariu revine în PSD și salvează majoritatea social-democraților

Senatorul Emanuel Gabriel Botnariu a anunțat, luni, în plenul Senatului, că se afiliază la grupul senatorial al PSD, după ce social-democrații păreau să fi pierdut majoritatea la Senat, deoarece, cu câteva minute în urmă, Eugen Gioancă trecuse de la PSD la PNL.

Citește continuarea…

Senatorul PSD Eugen Gioancă a trecut la PNL

Senatorul de Dolj Eugen Gioancă a anunțat în plenul de luni că a trecut de la grupul parlamentar PSD la cel al PNL. Ca urmare a acestei mutări, social-democrații nu mai dețin majoritatea în Senat, având doar 68 de membri în grup.

Citește continuarea…

Teodor Meleșcanu anunță oficial: „Am decis să mă retrag din funcția de președinte al Senatului”

Teodor Meleșcanu a anunțat, luni, că a luat decizia de a se retrage din funcția de președinte al Senatului, chiar dacă nu a fost încă publicată decizia CCR, prin care se admite sesizarea de neconstituționalitate a alegerii sale la șefia Senatului.

Citește continuarea…

Marcel Ciolacu: Avem voturile necesare să treacă moțiunea de cenzură

Marcel Ciolacu a declarat, luni, că e sigur că PSD și UDMR dispun de voturile necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură. Liderul PSD a adăugat că speră ca votul să aibă loc cât mai repede.

Citiți în continuare…

PNL a decis ca parlamentarii liberali să voteze la vedere împotriva moțiunii de cenzură

Biroul Permanent Național al PNL și grupurile parlamentare ale PNL din Camera Deputaților și Senatului au stabilit, în ședința de luni, ca parlamentarii liberali să voteze la vedere împotriva moțiunii de cenzură la adresa Guvernului Orban, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Citiți în continuare…

Georgian Pop s-a reînscris în PSD în 2019. PSD și UDMR au nevoie, în continuare, de un vot

Deputatul Georgian Pop a declarat, pentru Mediafax, că s-a reînscris în PSD la finalul anului 2019, pentru că are încredere că „Marcel Ciolacu va duce proiectul de reformare al stângii mai departe”. El a precizat că face parte din cei 232 de parlamentari la care s-a referit liderul social-democrat.

Citiți în continuare…

„În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) și (3) din Constituția României, republicată, precum și ale articolului 83 din Regulamentul Senatului, republicat, se convoacă Senatul României în prima sesiune ordinară a anului 2020, în ziua de luni, 3 februarie 2020″, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Senatorii vor începe activitatea în sesiune ordinară, luni, 3 februarie, începând cu ora 13:00, când urmează să aibă loc primul Birou Permanent din sesiune, potrivit site-ului celor două Camere.

Ulterior, se vor întruni și grupurile parlamentare, care vor începe lucrările în plen, de la ora 16.00.

Moțiunea de cenzură, pe masa parlamentarilor

Prima zi a sesiunii parlamentare începe cu moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban, care va fi citită în plenul reunit al celor două foruri, de la ora. 14.00. Tot luni va fi stabilit și calendarul moțiunii, în vederea stabilirii datei pentru dezbatere și vot.

Motivul moțiunii de cenzură este asumarea răspunderii Executivului pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

PSD și UDMR acuză Executivul, în textul moțiunii de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești”, de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Textul moțiunii de cenzură inițiată de PSD și UDMR face apel la respectarea principiilor democratice și critică decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Șefia Senatului

O situație instabilă există și la nivelul conducerii Senatului, după ce CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate a alegerii lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte.

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Titus Corlățean este propunerea Comitetului Executiv pentru președinția interimară a Senatului, dar decizia aparține grupului social-democrat de la Senat. Președintele interimar al PSD a adăugat că Teodor Meleșcanu și-a exprimat dorința de a demisiona de la Senat.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, președinte al Senatului. Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.

Liberalii o susțin pe Alina Gorghiu pentru această funcție.

Proiecte care vor fi dezbătute în această sesiune

Proiectul senatorului Șerban Nicolae care prevede obligația comercializării în România doar a telefoanelor mobile care au instalată aplicația STS pentru apelurile și mesajele de urgență ar putea fi adoptat tacit de Senat. Termenul de adoptare s-a împlinit la data de 26 decembrie 2019.

Inițiatorul susține că proiectul își propune să introducă măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea localizării apelurilor și mesajelor de urgență, precum și pentru protejarea accesului la Serviciul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).

Actul normativ se află în procedură de urgență.

Proiectul prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în României se află la Camera Deputaților, prim for sesizat.

Conform propunerii, limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc. Inițiativa mai prevede că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

PSD și-a stabilit ca prioritate în această sesiune parlamentară dezbaterea și adoptarea proiectului de lege prin care vaccinarea să devină obligatorie. Social-democrații motivează urgența făcând referire la „pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale”.

Amânată de ani de zile, în 2017 legea vaccinării a prins contur și a ajuns până pe masa deputaților, după ce a fost adoptată de Senat, dar a fost contestată de părinții care nu doresc să fie obligați să își imunizeze copiii. Mai mult, proiectul legii aduce și amenzi celor care nu se informează cu privire la beneficiile imunizării.

 

Citește și