Shhaideh, urmărită penal în dosarul Insula Belina. DNA cere aviz și pentru cercetarea Rovanei Plumb. UPDATE

Publicat: 22 09. 2017, 16:12

This browser does not support the video element.

Întrebată inițial în ce calitate a fost chemată, aceasta a refuzat să dea un răspuns, susținând că va vedea în momentul în care va ajunge în fața procurorilor. La intrarea la audieri, Shhaideh a fost nevoită să aștepte la coadă pentru a putea ajunge la filtrul din sediul central DNA.

După ce a răspuns întrebărilor procurorilor, ministrul Dezvoltării a precizat că a fost chemată la DNA în calitate de suspect într-un dosar de corupție și că nu poate face mai multe precizări. 

„Am fost chemată, solicitată. Am fost informată asupra calității procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitate de suspect și mai multe nu vă pot declara fiind o anchetă penală în curs. În acest moment, mi s-a adus la cunoștință această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am. O să analizez împreună cu avocatul documentele și pentru ce sunt acuzată”, a răspuns Shhaideh întrebărilor jurnaliștilor.

Potrivit procurorilor, în anul 2013, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. 

„Totodată, au fost efectuate notări în cărțile funciare ale celor două imobile (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate. În susținerea acestor demersuri, persoane cu funcții de decizie din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administrația Națională „Apele Române” și Consiliul Județean Teleorman au servit intereselor unei societăți particulare, încălcând dispoziții prevăzute în mai multe legi”. 
 
Concret, procurorii susțin că, prin lege, Insula Belina și Brațul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public și nu ar fi putut fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. Aceste mișcări ar fi fost făcute sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca”, în vara anului 2013, atunci când Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Administrația Națională „APELE ROMANE”, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman.
 
Odată cu primul proiect de hotărâre de guvern, însă, două dintre ministerele de pe lanțul de avizare, Justiția și Finanțele, au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea regiei „Apele Române” nu se poate face decât modificând legea. „În aceste condiții, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea ‘Apelor Române’, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.
 
Astfel, în ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern”, se arată în comunicatul DNA. 
 
În acest context, procurorii au cerut aviz și pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, actualul ministru al Fondurilor Europene, pentru complicitate la abuz în serviciu, arătând că în calitatea sa de la data săvârșirii faptelor, și anume cea de ministru al Mediului, „a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”. 
 
Hotărârea de guvern a fost adoptată câteva luni mai târziu, pe 27 noiembrie, Brațul Belina și Brațul Pavel fiind trecute din domeniul public în administrarea CJ Teleorman. Procurorii susțin că modul în care au fost făcute aceste demersuri încalcă Constituția României, dar și o serie de dispoziții care reglementează procesul de legiferare.
 
„Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției”, arată procurorii referitor la implicarea lui Shhaideh în acest dosar.
 
„De menționat că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private. Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară curate, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți
Administrația Apele Române și această societate comercială. (…) 
 
Un aspect relevant este că, prin forma finală a HG 943/2013 se renunță la exprimarea „pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv și de agrement ‘Dunăre-Belina-Seaca'”, ceea ce reprezenta motivul inițial invocat pentru trecerea către Consiliul Județean Teleorman a celor 2 obiective. Apare în schimb o sintagmă mai generală și anume „în vederea reabilitării și valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Brațul Pavel”, explică DNA. 
 
În ultima săptămână, au fost audiați la DNA foștii premieri Victor Ponta și Sorin Grindeanu, însă aceștia nu au precizat dosarul în care au fost chemați să dea explicații.

Sevil Shhaideh, o apropiată a lui Liviu Dragnea, este un ministru-cheie în Guvern, Ministerul Dezvoltării pe care îl conduce împărțind banii către primării și consiliile județene. Numai pentru următorii ani, bugetul destinat proiectelor locale este de peste 7 miliarde de euro, prevăzuți în buget la categoria credite de angajament. 

Prima opțiune a lui Dragnea pentru funcția de premier, după alegerile din 2016, a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Județean Constanța, sub mandatul lui Nicușor Constantinescu, condamnat și anchetat în mai multe dosare de corupție. Din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a fost secretar de stat în acest minister. După demisia lui Dragnea în urma condamnării în dosarul Referendumului, Sevil Shhaideh a preluat portofoliul de ministru.

Paul Stănescu, șeful PSD Olt: Partidul va discuta luni situația lui Shhaideh; nu trebuie să demisioneze

„Orice cetățean din această țară, indiferent că are funcție de ministru, premier, parlamentar, beneficiază de prezumția de nevinovăție, e dreptul unui om. Această situație probabil că o vom analiza în partid luni, ne vom întâlni cu toții”, a spus Stănescu într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv.

Întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze din Guvern, Stănescu a răspuns: „ De ce să-și dea demisia? E condamnată, are hotărâre definitivă și irevocabilă, e condamnată să-și dea demisia? Nu înțeleg de ce să-și dea demisia? Nu trebuie să-și dea demisia. Eu voi susține ca Sevil Shhaideh să nu-și dea demisia”.

„Atât cât o cunosc eu, nu e un om care să facă ilegalități. E cunosc de foarte mulți ani și nu cred că e în stare să facă ilegalități. Poate a greșit”, a mai spus Stănescu.

Codrin Ștefănescu: Acțiunea împotriva lui Shhaideh, ultima zvâcnire. Maior vrea șefia PSD

Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, susține că acțiunea demarată de procurori împotriva lui Sevil Shhaideh este „o ultimă zvâcnire” într-o bătălie purtată împotriva PSD de către „rămășițele binomului”, Ștefănescu nominalizându-i pe George Maior, Florian Coldea și Codruța Kovesi. 

„Suntem pur și simplu stupefiați! În plin scandal național ce are ca subiect abuzurile statului paralel, susținut de înregistrări, filmări, declarații incendiare din interior, scandal care este preluat până și de presa internațională, rămășițele fostului binom, în loc să-și prezinte în bloc demisiile de urgență, continuă bătălia nu numai împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea, ci pur și simplu împotriva românilor care au votat pentru o schimbare totală de paradigmă, pentru drepturi, libertăți fundamentale, stoparea abuzurilor, pentru a nu mai exista frică și nu în ultimul rând pentru asanarea instituțiilor statului”, se arată într-un comunicat de presă, dat publicității vineri de către Codrin Ștefănescu.
 
Secretarul general al PSD susține că „rămășițele binomului” care se simt amenințate de campania de curățare a sistemului acționează coordonat împotriva liderului partidului, Liviu Dragnea. „George Maior, cel care de ani de zile se visează președinte al PSD, prim ministru sau chiar președinte de țară, în echipă cu Coldea, Kovesi și recent cu grupul Ponta, coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resursele pe care le mai au în sistem. Iar acțiunea de astăzi, împotriva viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, este doar o ultimă zvâcnire în bătălia pe care o duc împotriva PSD”, a afirmat Ștefănescu.
 
Social-democratul susține că PSD nu va renunța la „aducerea în matca constituțională” a instituțiilor statului și la democratizarea României. „În perioada imediat următoare este posibil să cerem revocări, demisii și anchete vizavi de toate declarațiile șocante apărute în ultimele săptămani”, mai spune Codrin Ștefănescu.