Prima pagină » Știri politice » Siegfried Mureșan cere guvernanților să finalizeze autostrăzile și liniile de cale ferată de mare viteză

Siegfried Mureșan cere guvernanților să finalizeze autostrăzile și liniile de cale ferată de mare viteză

Siegfried Mureșan cere guvernanților să finalizeze autostrăzile și liniile de cale ferată de mare viteză

România are nevoie să finalizeze autostrăzile începute, dar și viitoare, precum și liniile de cale ferată de mare viteză, este de părere Siegfried Mureșan. Aceste mari proiecte de infrastructură sunt eligibile în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Siegfried Mureșan a făcut toate aceste declarații în cadrul unei conferinţe de presă online.

Siegfried Mureșan, despre avantajele investițiilor în România

„Trebuie să folosim banii exact acolo unde România are nevoie. Sigur că vrem modernizare, vrem să investim banii în proiecte care creează o economie cât mai curată, cât mai digitalizată, dar trebuie să ştim şi care sunt deficitele României”, spune Siegfried Mureșan. În primul rând, este vorba despre infrastructura țării.

„Ştim foarte exact că, pentru orice investitor, o investiţie în România este mai ieftină datorită costului mai mic cu forţa de muncă în raport cu alte state membre ale Uniunii Europene, dar este mai scumpă, pe de altă parte, din cauza costului mai mare de transport generat de lipsa autostrăzilor. Pentru a fi mai competitivi, ca întreprinzătorii să aibă mai mulţi bani la dispoziţie pentru a se dezvolta, a cerceta, a-şi extinde activitatea, a construi noi hale de producţie, a mări salariile angajaţilor, este nevoie să reducem cheltuielile lor de transport, este nevoie să finalizăm autostrăzile, liniile de cale ferată de mare viteză. Aceste mari proiecte de infrastructură sunt eligibile”, a afirmat Siegfried Mureşan.

Totodată, el susține că „nu există o listă de excluziune, nu există investiţii care să nu poată să fie finanţate din start”: „Toate investiţiile și toate proiectele trebuie depuse şi trebuie să înceapă până cel târziu la 31 decembrie 2023. Toate investiţiile trebuie să fie încheiate până la 31 decembrie 2026. Dacă la 31 decembrie 2026 nu am încheiat o investiţie pentru care am primit banii, atunci va trebui să dăm banii înapoi!”.

Parlamentul European a votatƒ forma finală a Mecanismul de redresare şi rezilienţă, conceput pentru a ajuta ţările UE să facă faţă efectelor pandemiei de COVID-19. Cu 672,5 miliarde euro sub formăƒde granturi şi împrumuturi disponibile pentru finanţarea măsurilor naţionale care atenuează consecinţele economice şi sociale ale pandemiei, Mecanismul de redresare şi rezilienţă este cel mai important element constitutiv al pachetului de redresare.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și