Simona Bucura-Oprescu, întrebată dacă neimpozitarea PENSIILOR sub 3.000 de lei este o competiţie politică între PSD şi PNL: Exclus!

Publicat: 31 08. 2024, 15:39
Actualizat: 31 08. 2024, 17:18

This browser does not support the video element.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei nu reprezintă o competiție politică între PSD și PNL, ci o măsură necesară pentru protejarea puterii de cumpărare a vârstnicilor.

Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată în emisiunea Insider politic, de la Prima TV, dacă ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor – de la 2.000 la 3.000 de lei – e doar o competiţie politică între PSD şi PNL.

Exclus! Este o măsură bună pentru toţi pensionarii. E important ca toţi pensionarii să beneficieze întru totul de aceste creşteri ale veniturilor pe care le au. Toţi pensionarii vor beneficia de ridicarea acestui prag. Este doar o măsură care completează ceea ce am făcut până acum, a răspuns ministrul.

Ea a mai fost întrebată dacă statul poate suporta trei măsuri de majorare a pensiilor în decurs de numai 10 luni, în condiţiile în care deficitul bugetar a depăşit 4% pe primele şapte luni ale anului.
Este important ca pentru pensionari să venim cu măsurile potrivite astfel încât puterea dânşilor de cumpărare să fie protejată, ca şi la alte categorii. Noi, în această perioadă, n-am lucrat doar pe partea de asigurări sociale, pensii. Am lucrat şi pe partea de ocupare – avem un număr mai mare al contractelor de muncă. Am lucrat şi pe partea de creştere a veniturilor pentru cei care sunt în salariul minim. Avem deja şi aici o creştere de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Venim cu acel mecanism astfel încât puterea de cumpărare a românilor să fie protejată, cu transpunerea Directivei europene privind salariul minim. Preocuparea noastră este ca pentru toţi românii veniturile să fie mai bune, nu doar pentru pensionari, a precizat Simona Bucura-Oprescu.
De la 1 octombrie, pensiile de până la 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, iar cei care primesc pensii peste acest prag vor plăti un impozit de 10% doar pentru suma care depășește 3.000 de lei. Astfel, o persoană cu o pensie de 4.000 de lei va rămâne cu o pensie netă de 3.900 de lei.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că ridicarea pragului de impozitare a pensiilor nu va genera un efort bugetar semnificativ, estimat la aproximativ 800 de milioane de lei.

Am vorbit şi cu doamna ministru şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor (…). Mi se pare corectă această abordare, creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare. Vedem dinamica preţurilor şi a costurilor, datoria mea este de a ţine aceeaşi creştere a nivelului de trai dacă nu şi mai mult, a declarat Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Simona Bucura-Oprescu comentează posibilitatea unei candidaturi în funcția de comisar EUROPEAN: „Îmi doresc să duc la capăt ceea ce am început”

Ministrul Muncii dezvăluie care este cea mai mare PENSIE din România, după recalculare: „Un stagiu de cotizare cu contribuții foarte mari”