Sistemele juridice şi financiare din Insulele Cayman, Statele Unite şi Elveţia ajută pe cei mai bogaţi oameni de pe glob să ascundă şi să spele bani/ Insulele Cayman fac parte din ceea ce numeşte„pânza de paianjen” a sateliţilor Marii Britanii
Insulele Cayman, Statele Unite şi Elveţia sunt statele care îi ajută în cel mai înalt grad pe cei mai bogaţi oameni de pe glob să ascundă şi să spele bani, potrivit unui clasament publicat de Tax Justice Network, citat de Reuters.
Studiul testează în ce măsură sistemele juridice şi financiare ale ţărilor permit ascunderea averilor, analizând legile, modul de control sau activitatea financiară locală, scrie Mediafax.
Cercetarea vine pe fondul unei dezbateri reînnoite în jurul reformei financiare, în urma scandalurilor din Europa care implică bani din Rusia care folosesc statele baltice ca trambulină către lumea occidentală.
În analiză, autorii studiului spun că Insulele Cayman fac parte din ceea ce numeşte„pânza de paianjen” a sateliţilor Marii Britanii, unde Londra influenţează legile şi numirea oficialilor.
Un document, arăta că miniştrii finanţelor din Uniunea Europeană au adăugat teritoriul pe lista neagră a paradisurilor fiscale ale UE, împreună cu Panama, Seychelles şi Palau.
Insulele Cayman, care a fost clasată în studiu drept cel mai opac, din punct de vedere financiar, găzduieşte peste 100.000 de companii, număr care depăşeşte populaţia locală.
Guvernul său a declarat că studiul a ignorat faptul că respectă standardele globale, adăugând că nu a funcţionat „în secret”, ci a colaborat cu autorităţile din întreaga lume.
Guvernul britanic a spus că Insulele Cayman sunt libere să îşi stabilească propriile taxe.
De asemenea, studiul critică Statele Unite, spunând că, deşi Washingtonul a cerut reforma altor ţări, nu a făcut suficient pentru a limita fluxurile ilicite de bani de acasă.
Tax Justice Network a plasat Elveţia pe locul trei în clasament, după Statele Unite, afirmând că reforma secretului bancar, care permite furnizarea de informaţii financiare autorităţilor străine, se aplică în mare măsură ţărilor bogate şi mai puţin celor sărace.
Tax Justice Network, înfiinţată în 2003 şi este finanţată din subvenţii şi donaţii, face lobby pentru schimbul de informaţii la nivel internaţional între autorităţile fiscale.
Sursă FOTO: Twitter