SIVECO reintră la numărarea voturilor pentru prezidențiale. Statul dă banii: 1,8 milioane de euro

Publicat: 01/11/2014, 17:33
Actualizat: 18/03/2015, 17:53

Numărarea și centralizarea voturilor la alegerile prezidențiale din 2 și 16 noiembrie va costa anul acesta 7,9 milioane de lei cu TVA, contractul fiind atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă, în urma unei negocieri fără anunț de participare, asocierii formate din ASSECO SEE și SIVECO România.

Numele SIVECO, firma care a făcut și acum 5 ani aplicația pentru numărarea voturilor la prezidențiale, a fost menționat recent în dosarul Microsoft, procurorii susținând că fostul ministru PSD Ecaterina Andronescu „a pretins și primit de la firma SIVECO și firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul (Educației, n.red.)”. Printre acuzațiile invocate în declarațiile de martor, apare și aceea că SIVECO ar fi vândut statului, cu 1500 de euro bucata, imprimante care costau, în realitate, 300 de euro sau că ar fi cumpărat, la prețuri modice, software dezvoltat de liceeni și școlari, la concursuri de profil, pe care apoi le revindea Ministerului Educației la prețuri de 5 ori mai mari.

La începutul lunii septembrie, Irina Socol, președintele Siveco România, a fost arestată într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, printr-o decizie luată de Tribunalul București, la propunerea procurorilor. SIVECO și-a susținut însă „pe deplin nevinovăția”, arătând public că „nu este și nu va fi afectată la nivel operațional, funcționând conform tuturor parametrilor”.

ASSECO SEE, pe de altă parte, este compania care a gestionat, în luna mai, aplicația pentru alegerile europarlamentare, pentru care statul a plătit atunci 7,3 milioane de lei cu TVA inclus. Aparținând grupului polonez ASSECO SOUTH EASTERN EUROPE S.A. care a cumpărat, în ultimii ani, mai multe companii IT românești, ASSECO SEE este administrată în România de Cătălin Liviu Gheorghe, Călin Bârseti, Vladimir Aninoiu, Dragoș Șerban Stan, Olga Nicolăescu și Sorin Vișan și a făcut anul trecut, în asociere cu SIVECO (titulară a numeroase contracte cu statul), sistemul informatic pentru Registrul Electoral, în valoare de 1 milion de lei fără TVA.

Unde se duc 1,8 milioane de euro

Potrivit răspunsului Autorității Electorale Permanente, trimis la solicitarea gândul, suma alocată în final pentru pachetul informatic care va scoate în final din sistem numele noului președinte va fi de 6.430.000 de lei (echivalentul a 1,461 de milioane de euro), fără TVA, statul obținând, la negociere, o reducere de 5.000 de euro din suma de pornire: 6451.612,903 de lei (1,466 de euro) fără TVA.

Asocierea care a semnat contractul, formată din ASSECO SEE și SIVECO, a avut, arată AEP, un singur concurent: ROMSYS. Astfel, Autoritatea a primit, în final, două oferte din care să aleagă, chiar dacă invitația de participare la negociere a fost trimisă spre 10 firme. „Companiile cărora Autoritatea Electorală Permanentă le-a transmis invitații de participare sunt SIVECO România, UTI România, ASSECO SEE, IBM România, TEAMNET International, ROMSYS, INTRAROM, TOTAL SOFT, HEWLETT-PACKARD România, S&T România. Dintre acestea, cele care au depus oferte au fost ROMSYS și asocierea formată din ASSECO SEE și SIVECO România. Câștigătorul constructului pentru prestarea de servicii informatice care vor fi utilizate pentru numărarea și centralizarea voturilor este asocierea formată din SC ASSECO SEE și SEVECO România”, se arată în răspunsul oficial transmis Gândul.

În linii mari, banii ajung în 50 de servere, 4 tipuri de licențe, 4 hard-disk-uri de 600 GB pentru completarea unui server existent și într-o serie de servicii, în principal de asistență tehnică. Aplicația informatică făcută tot de SIVECO la alegerile de acum 5 ani este pusă la dispoziția câștigătorilor de AEP, instituția de stat solicitând „upgradarea/modificarea sau refacerea acesteia în așa fel încât să funcționeze pe sistemul de operare Windows 7, cu baze de date MSSQL 2012 și licențe KOFAX”. Softul precedent, arată AEP, funcționa pe Windows XP, iar licențele KOFAX nu existau în 2009, fiind achiziționate la alegerile europarlamentare de acum câteva luni.

SERVICIILE DETALIATE ALE SIVECO și ASSECO ÎN ZIUA ALEGERILOR, AICI

De ce aplică statul metoda „alegerile și contractul de 1 milion de euro”

Cea mai mare parte a sumei este însă, oficial, acoperită de asistența tehnică pe care statul susține că nu și-o poate asuma în lipsa unor programatori bine pregătiți și mai ales în lipsa unui aparat tehnic care să asigure, peste tot în țară, mentenanța sistemului.

„Sunt 42 de birouri județene, este Biroul Electoral Central, alte șase birouri electorale de sector. Mai este vorba și de stadiul de prelucrare a informațiilor. Firma trebuie să își asume și partea de instalare în toate locațiile și buna funcționare”, explica vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, pentru gândul, situația generală a achiziționării, la fiecare rundă electorală, a unui nou pachet informatic.

Pentru alegerile prezidențiale, argumentele invocate de AEP pentru a externaliza asistența tehnică sunt aceleași: „Iposibilitatea asigurării asistenței tehnice de specialitate de către Direcția Informatică din cauza cerințelor de cunoștințe avansate de programare inexistente în cadrul Autorității și a numărului mare de locații în care trebuie asigurată asistența tehnică coroborat cu numărul insuficient de personal din cadrul Direcției Informatice”.

Ca în fiecare an electoral, contractul a fost atribuit prin negociere fără publicarea unui anunț prealabil, cu justificarea urgenței, în condițiile în care Guvernul a aprobat bugetul pentru alegeri cu două luni și jumătate înainte de 2 noiembrie, iar aplicația trebuia să intre în faza de testare la cu o lună și jumătate cel puțin înainte de data scrutinului.

Mai exact, Hotărârea 705/2014, prin care alegerilor prezidențiale li se alocă un buget de 192,4 milioane de lei (43,7 milioane de euro), din care AEP i-au reveni 10,6 milioane de lei (2,4 milioane de euro) a fost adoptată pe 26 august, în situația în care pentru organizarea unei licitații este nevoie de aproximativ două luni.


Bugetul general al alegerilor. Sursa: HG 705/ 2014

Negocierea directă, devenită regulă la cumpărarea softului electoral. Cine a avut de câștigat

Atribuirea prin negociere directă a fost, în ultimii 6 ani, cu concursul fiecărui Guvern, o regulă, și nu o excepție la încredințarea contractelor pentru softurile electorale. Acum cinci ani, la alegerile pentru Președintele României, sistemul informatic care a costat 5.361.593 de lei plus TVA a fost realizat tot de SIVECO, în urma unui contract atribuit de asemenea prin negociere directă, fără anunț de participare.

Cu argumentul că de fiecare dată Guvernul a stabilit bugetul prea târziu, mai exact cu doar trei luni înainte de alegeri, cum este și cazul acestui an, AEP a negociat de fiecare dată direct cu câteva firme, în unele situații câștigătorul fiind și singurul participant care a achiziționat caietul de sarcini.

În acest mod, contractele au fost până acum câștigate alternativ fie de SIVECO România, o firmă care apare în referate ale procurorilor DNA pentru contracte cu statul, suspectate de atribuire preferențială, fie de TEAMNET INTERNATIONAL, companie aflată până nu demult în portofoliul ASESOFT.

Astfel, în 2008, softul pentru alegerile parlamentare a fost achiziționat de la TEAMNET cu peste 5,8 milioane de lei, fără TVA, istoria repetându-se în 2012, la locale când firma a primit, prin aceeași procedură de negociere directă 4.884.765 de lei pentru servicii.

La alegerile locale din iunie 2008, costurile s-au ridicat la 2.535.672 lei, iar factura a fost încasată de SIVECO. În 2009, la prezidențiale, SIVECO a primit, tot prin negociere, contractul pentru o aplicație de 5.361.593 de lei cu ajutorul căreia s-au centralizat rezultatele, iar în 2012, la alegerile parlamentare, a încasat pentru aceleași servicii 7.180.000 de lei.

ASSECO a intrat în liga softurilor electorale în acest an, înainte de alegerile parlamentare. Gândul a scris la acea vreme că pachetul informatic de 5, 89 milioane de lei la care s-a adăugat 24% TVA a fost atribuit pe același tipar ASSECO SEE. Prețul mai mare decât în urmă cu 5 ani a fost justificat de reprezentanții AEP cu argumentul că, spre deosebire de anii aneriori, în condițiile în care Guvernul nu a înnoit la timp licența pentru Windows XP în instituțiile de stat, aplicația a trebuit adaptată o în așa fel încât să funcționeze în trei scenarii: pe Windows XP, pe Windows 7, dar și într-o variantă hibridă.


Grafic Gândul / Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Autoritatea Electorală Permanentă

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații