Soluția Băsescu-Ponta pentru șefia parchetelor: Codruța Kovesi – la DNA, Tiberiu Nițu – Procuror General
Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta s-au înțeles în privința viitorilor procurori șefi ai Parchetului General și ai DNA, au confirmat pentru gândul surse oficiale. Numele convenite între cei doi sunt, în acest moment, cel al Laurei Kodruța Kovesi pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție și al lui Tiberiu Nițu pentru Parchetul General.
Soluția de compromis, după tergiversarea numirilor timp de șase luni, ar fi asumarea numelui lui Kovesi ca propunere din partea lui Ponta, interimar la Justiției, și semnarea de către Băsescu a numirii lui Nițu, pe care l-a refuzat în ianuarie, atunci când i-a fost înaintat de Mona Pivniceru. Cele două nume vor fi discutate marți și cu procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii, înțelegerea dintre Băsescu și Ponta fiind ca desemnarea conducerii parchetelor să fie oficializată cât mai rapid, având în vedere că pe 3 aprilie se închieie interimatul de șase luni lui Daniel Morar la Parchetul General. Acesta a primit din partea CSM o prelungire de trei luni, însă lacunele din lege.
Codruța Kovesi și Tiberiu Nițu nu au răspuns solicitării gândul de a-și prezenta punctul de vedere.
Numirea șefilor de parchete depinde se semnătura președintelui. Propunerile sunt făcute însă de ministrul Justiției, CSM având de dat un aviz consultativ.
Nițu, la un pas de „reevaluare”
Potrivit surselor citate, o discuție Băsescu – Kovesi a avut deja loc, Ponta neavând obiecții în a avansa numele fostului procuror general pentru șefia DNA. De altfel, Kovesi ocupă în acest moment postul de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană, la Bruxelles, oferit de Guvern. „Eu nici n-o susțin, nici nu sunt contra pentru că nu am nicio legătură cu ea”, a spus Ponta la momentul numirii lui Kovesi.
Dacă nominalizarea Codruței Kovesi ar fi de natură să îi dea satisfacție președintelui care a propus-o pentru DNA încă de anul trecut, în discuțiile cu Pivniceru, cu argumentul continuității și al „credibilității extraodinare pe care am avea-o la Bruxelles”, fostul prim adjunct al acesteia la Parchetul General, Tiberiu Nițu nu se numără printre favoriții lui Traian Băsescu.
Președintele i-a refuzat numirea lui Nițu la Parchetul General în ianuarie, în urma avizului negativ al CSM. Respingerea sa ca propunere din partea Monei Pivniceru îl pune practic în dificultate pe șeful statului care ar încerca încă, susțin surse oficiale, să îl convingă pe Ponta să mai vină cu un nume.
Băsescu și-a pregătit însă și o „soluție de ieșire”, pornind de la explicația pe care a dat-o în inauarie la respingerea lui Nițu. Motivul invocat atunci a fost acela că dosarele trimise de Pivniceru la Cotroceni nu conțineau fișele de evaluare și nici criteriile de selecție.
De altfel, întrebat fiind cum comentează variantele Kovesi și Nițu, după ce informațiile au fost publicate de Hotnews, președintele a evitat să se pronunțe împotriva acestor nominalizări. „Eu nu fac niciun fel de afirmație până când nu vom definitiva. Nu-mi place să vorbesc înainte. Eu am spus de la bun început hai să-l ducem pe Morar la Parchetul General și pe Kovesi la DNA. Să vedem, acum pe Morar l-am numit la Curtea Constituțională…”, a lăsat Băsescu deschisă posibilitatea instalării lui Kovesi la DNA.
Ponta: „Și dacă îi propun pe Sfinții Petru și Pavel, dacă nu mă consult, Băsescu îi respinge„
Primul – ministru a admis, de altfel, că nu va avansa oficial nume care ar risca să fie respinse de președinte. „Chiar dacă i-aș propune pe Sfinții Petru și Pavel, dacă nu mă consult înainte domnul Băsescu va găsi ceva în biografie și îi va respinge”, a spus Ponta într-o intervenție la RTV.
Confruntat cu varianta tandemului Kovesi -Morar, propus inițial de Băsescu, Ponta nu l-a exclus decât pe cel din urmă. „Eu nu am fost de acord cu o anumită propunere și a fost promovat domnul Morar la Curtea Constituțională”, a arătat premierul.
Premierul susține că este gata să facă propunerile săptămâna viitoare, însă nu va da numele pentru a-i feri pe procurori „de atacuri de o murdărie fără precedent”.
PNL, adversarul lui Kovesi
Codruța Kovesi a deținut până pe 2 octombrie funcția de procuror general fiind învestită în această funcție în 2006. Kovesi este singurul procuror general care a condus Parchetul General timp de două mandate. În ultimele rapoarte pe Justiție ale Comisiei Europene activitatea Parchetului General a fost lăudată.
Fostul procuror general s-a înscris în concursul organizat de Mona Pivniceru anul trecut, dar s-a retras. Ulterior Kovesi a fost delegată la MAE, care, la rândul său, a admis solicitarea Ministerului Justiției de a o numi ministru-consilier, Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Președintele PNL Crin Antonescu a declarat recent că nu își dorește ca fostul procuror general să fie numit la DNA. Antonescu a declarat că USL nu o dorește pe Kovesi la conducerea DNA. PNL și Crin Antonescu au avut luări de poziții adverse față de Kovesi în timpul referendumului de anul trecut. Liderul PNL a atacat-o pe Kovesi pe tema anchetelor penale legate de fraudele la referendum. Fostul ministrul PNL al apărării, Corneliu Dobrițoiu, a fost și cel care a făcut publică informația că Codruța Kovesi a primit gradul de colonel deși nu făcuse stagiul militar. Kovesi a explicat atunci că a primit acest grad de la MAPN pe când ministru era Gabriel Oprea dar nu a fost înștiințată și nici nu a fost de acord cu acest grad militar.
Potrivit CV-ului oficial Kovesi a început activitatea în magistratură la Parchetul Judecătoriei Sibiu în 1995. După cinci ani în 2000 a devenit procuror șef al Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu. În 2006 a ajuns procuror șef al DIICOT Sibiu poziție de pe care a fost numită procuror general. În 2011 Koveși a fost decorată de președintele Franței cu „Ordinul Național al Meritului”
Cine este procurorul Tiberiu Nițu
Tiberiu Nițu a fost propunerea Monei Pivniceru pentru funcția de procuror general. Secția de procurori a CSM i-a dat însă un aviz negativ. Procurorii din CSM au argumentat că Nițu este slab pregătit necunoscând prevederile din Noul Cod de Procedură Penală, proiectul său de management nu are o viziune clară asupra activității parchetului. CSM a mai scris în decizia de respingere a candidaturii că acesta are un autocontrol scăzut, o rezistență scăzută la stres și irascibilitate.
A fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea – a deținut funcția de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziție timp de zece luni.
VEZI AICI CV-UL PROCURORULUI NIȚU
Procurorul Nițu și-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, exercitând ulterior următoarele funcții: februarie 1999 – februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești; martie 2005 – iulie 2006 procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism; august 2006 – în prezent, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
CITEȘTE AICI UN INTERVIU CU TIBERIU NIȚU
În presă au fost publicate și acuzații la adresa lui Tiberiu Nițu că în calitate de prim-adjunct al procurorului general al României a închis dosarele Revoluției din 89.Tot în mass-media a fost vehiculată și informația potrivit căreia Nițu a primit ecrtificat de revoluționar dar în decembrie 89 a făcut parted in Trupele de Securitate și a folosit arma. Unele surse judiciare spun că aceste acuzații nu au fost confirmate.