Prima pagină » Știri politice » Soluția „în trei pași” propusă de Guvern Parlamentului pentru reprezentarea României la UE

Soluția „în trei pași” propusă de Guvern Parlamentului pentru reprezentarea României la UE

Soluția
Guvernul consideră că este constituțional și funcțional ca România să fie reprezentată de către primul-ministru la ședințele Consiliului European la care sunt discutate teme economice și de către președintele țării doar la reuniunile dedicate problemelor de politică externă și securitate militară.

Guvernul consideră că este constituțional și funcțional ca România să fie reprezentată de către primul-ministru la ședințele Consiliului European la care sunt discutate teme economice și de către președintele țării doar la reuniunile dedicate problemelor de politică externă și securitate militară.

În declarația pe care premierul Victor Ponta o va susține în plenul Parlamentului, Guvernul adresează o propunere „în trei pași”, cu scopul de a se stabili în forul legislativ un mod constituțional și funcțional de dialog, conlucrare și reprezentare a României în domeniul afacerilor europene.

Astfel, Guvernul arată că Parlamentul trebuie să fie informat în prealabil cu privire la agenda Consiliului European, urmând să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susține reprezentantul României, și va fi informat după fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate.

În ceea ce privește partajarea atribuțiilor în cadrul Executivului în domeniul afacerilor europene, Guvernul susține că în materie de politică militară și de securitate militară, precum și în politica externă comună a Uniunii Europene, este constituțional și funcțional ca președintele României să aibă precădere în a reprezenta România, dar că în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum și în alte aspecte executive este constituțional și funcțional ca primul-ministru să aibă precădere în a reprezenta România.

„Reprezentarea României la Consiliul European se va face după îndeplinirea procedurii de la punctul 1 (referitor la obligativitatea informării și definirii unui mandat în cadru parlamentar), precum și în baza principiilor de precădere constituțională și funcțională definite la punctul 2. Având în vedere agenda Consiliului European din 28 iunie, deja stabilită și care se referă la subiecte precum situația economică din Uniunea Europeană, adoptarea unor măsuri economice și sociale, precum și continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, Guvernul consideră că reprezentarea României la acest Consiliu European trebuie să fie asigurată de către primul-ministru”, este poziția Executivului.

Premierul Victor Ponta a anunțat anterior se va adresa Parlamentului printr-o declarație privind problematica UE, urmând să solicite ca Legislativul să clarifice dacă la ședințele Consiliului European în care sunt dezbătute teme aflate pe agenda Guvernului trebuie să participe șeful statului sau primul-ministru.

Ponta insistă că la aceste reuniuni trebuie să participe premierul, dar nu a ajuns la un acord cu președintele Traian Băsescu, care dorește să meargă în continuare la astfel de ședințe.

Actuala putere ar putea declanșa procedura de suspendare din funcție a președintelui Băsescu dacă acesta nu va accepta un eventual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta de reprezentare la Bruxelles, șeful Guvernului spunând recent că nu dorește acest lucru, dar nici nu exclude scenariul.

Președintele Traian Băsescu le-a răspuns ziariștilor care l-au întrebat, în 23 mai, la Bruxelles, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, din 28 iunie: „De ce? Nu veniți?”.

 

Autor