Președintele Băsescu i-a trimis, marți, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi transmite că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componență. Ulterior, șeful statului a anunțat. într-o conferință de la Cotroceni, că a discutat cu premierul și i-a propus ca soluție să-și asume răspunderea pe noul program de guvernare, cu promisiunea că el va numi miniștrii chiar dacă se depune moțiune de cenzură. „Am avut discuții cu premierul, există deschidere din partea mea să găsim soluții. Soluția asumării răspunderii pe program necesită formalități, cred că majoritatea poate face excepție și, dacă Birourile Parlamentare hotărăsc că se poate, cu certitudine și plenul va accepta acest program și eu l-am asigurat că până dimineață la 6 se rezolvă cele două probleme: asumarea pe noul program de guvernare și validarea noului guvern. Dacă nu procedăm așa va fi imposibilă instalara guvernului în noaptea asta”, a spus Băsescu. El a explicat că altfel există riscul atacării la CCR a hotărârii de învestire ceea ce ar bloca numirea până la soluționare.
„Și dacă se depune moțiune de cenzură după asumarea răspunderii, numesc imediat miniștrii”, a spus Băsescu.
„Noua configurație este de natură a produce o fractură puternică a votului acordat de către cetățeni la alegerile din decembrie 2012″
Anterior, președintele îi trimisese o scrisoare premierului în care îi cerea aprobarea parlamentului pe noul program de guvernare.
„Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii și compoziției politice a Guvernului, este necesar să solicitați aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componență politică. În urma înțelegerilor politice pe care le-ați parafat, noul Guvern este susținut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Națională pentru Progresul României, Uniunea Democrată Maghiară din România și Minoritățile Naționale reprezentate în Parlamentul României. Noua configurație este de natură a produce o fractură puternică a votului acordat de către cetățeni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covârșitoare au încredințat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul”, se arată în scrisoarea transmisă de președinte premierului.
Șeful statului apreciază că „respectarea regulilor democratice și a normelor care instituie reguli procedurale constituționale trebuie realizată întotdeauna cu bună-credință, în spiritul unui comportament loial față de Constituție, dar și față de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare”
În final, Băsescu susține că menținerea pogramului de guvernare cu care a fost învestit guvernul USL echivalează cu „delegitimarea Guvernului României”