Soluția lui Băsescu pentru stoparea amnistierii și grațierii prin lege: „Sunt 10.000 – 12.000 care ar fi eliberați. Să facem pușcării private”
Pușcăriile private, în care statul să plătească încarcerarea, este varianta propusă de președintele Traian Băsescu Guvernului pentru ca parlamentarii să renunțe la legea amnistierii și a grațierii colective cu argumentul că penitenciarele sunt supraaglomerate. Din statisticile ajunse la Cotroceni ar rezulta, potrivit lui Băsescu, că în situația în care legea aflată în ultima fază în Camera Deputaților, „ar fi eliberați circa 10.000-12.000” de condamnați.
„Să spunem că n-are statul bani să construiască pușcării. Facem pușcării private și plătește statul încarcerarea. Austria a vrut să ne construiască o închisoare în România ca să ni-i trimită pe românii condamnați în Austria. Poate că am greșit refuzând. Am făcut-o din orgoliu”, a spus Băsescu într-un interviu la Adevărul.
În opinia sa, „una din mizele uriașe” ale acestei legi „este Dan Voiculescu”. „Ca să acopere și viitorul. Voiculescu este un viitor pușcăriaș, cel puțin așa cum arată prima instanță. Și nu a fost o presiune mici din partea lui Voiculescu, a fost o presiune mare pe ambii lideri. Probabil și Adrian Năstase pe acre Ponta trebuie să-l asculte. Mai are „Zambaccianul””, a comentat președintele.
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat cu amendamente legea amnistiei și grațierii, inițiată de deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. Astfel, pentru amnistie s-a prelungit termenul, putând intra sub incidența legii cei condamnați pentru infracțiuni pentru care au primit pedepse care prevăd o închisoare de până la șapte ani, iar pentru grațiere se încadrează cei care au pedepse de până la șase ani de închisoare cu executare. Termenele anterioare erau de până la patru ani pentru amnistie și de șapte ani pentru grațiere.
După scandalul mediatic creat în jurul acestei legi, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi de marți a Camerei Deputaților, fiind însă programat săptămâna viitoare.