”Se întâmplă ceva minunat în acest weekend, la Guvern. O efervescență de creativitate și entuziasm adusă de cei 20 de bursieri și peste 100 de voluntari GovITHub, toți tineri profesioniști în IT, care lucrează full time până duminică seară pentru a veni cu soluții moderne în sprijinul cetățenilor și administrației. Mă bucur să văd pe lista proiectelor la care se lucrează idei inspirate precum: o aplicație pentru mai buna conectare a românilor din diaspora cu ceea ce se întâmplă acasă, un proiect de vizualizare și deschidere a datelor deținute de instituțiile publice, o aplicație prin care sectorul public poate furniza informații personalizate sub forma unor alerte pentru cetățeni, un proiect prin care pacienții pot să evalueze în mod sincer serviciile medicale pe care le primesc, o inițiativă ce face posibilă semnalarea parcărilor ilegale direct către autoritățile competente”, a scris premierul Dacian Cioloș pe Facebook.
În opinia sa, energia, competențele și pasiunea acestor tineri sunt ”dovada că România se poate moderniza și că, odată ce statul își arată deschiderea, se pot mobiliza cele mai valoroase resurse”.
”Le mulțumesc pentru implicare, pentru efort și îi asigur de întregul meu sprijin pentru a își pune ideile în practică, fiindcă beneficiile se vor simți în rândul tuturor cetățenilor. În același timp, pentru ca ideile să aibă rezultate palpabile pentru cetățeni, le solicit tuturor colegilor din instituțiile publice să fie deschiși la preluarea și aplicarea soluțiilor, odată finalizate”, a conchis șeful Executivului.
În perioada 8-9 octombrie Guvernul României găzduiește primul maraton digital GovITHub, cu peste 100 de participanți – bursieri și voluntari ai proiectului GovITHub. Conceptul evenimentului este cel de ”hackathon” – așa cum este cunoscut în mediul profesional de IT. Tinerii selectați prin program lucrează împreună, timp de două zile, pe echipe, pentru dezvoltarea unor prototipuri ale primelor proiecte.
Cei 20 de bursieri sunt: Ligia Adam, Ionuț Aionițoaei, Dan Bărbulescu, Carol Brăileanu, Claudiu Ceia, Alexandru Chirapleș, Alexandru Grosu, Alexandru Jurubiță, Cristian Levcovici, Cristina Moga, Cezar Neaga, Gabriel Păunescu, Ionuț Popa, Ștefan Popa, Radu-Ionuț Popa, Remus Rușanu, Roxana-Carmina Stan, Lucian Stuparu, Oana Talpalaru, Sorin Vasilescu. Ei au fost selectați din peste 1500 de candidaturi primite în mai puțin de o lună. Aceștia vor primi o bursă lunară de 2000 de euro timp de șase luni.
Pe lângă bursieri, aproximativ 300 de voluntari se vor implica într-un program de minimum 8 ore/săptămână.