Prima ședință a comisiei speciale pentru elaborarea noului Cod Electoral din 2015 a început cu scandal. De data aceasta, disputa nu a fost între membrii comisiei, ci între parlamentari și jurnaliști, asta după ce accesul presei la dezbateri a fost limitat.
Concret, deși președintele comisiei, Valeriu Zgonea, le-a zis jurnaliștilor înainte că vor avea acces „ca de obicei”, după primele minute, i-a invitat să părăsească sala, invocând hotărârea de înființare a comisiei speciale, care spune că „ședințele nu sunt publice”. Cu toate acestea, în aceeași hotărâre se dă dreptul membrilor comisiei să voteze la începutul fiecărei ședințe dacă va fi permis accesul presei sau nu.
Pe de altă parte, în regulamentele celor două Camere se stipulează faptul că jurnaliștii au acces la astfel de dezbateri, cu excepția cazurilor în care nu se pune problema siguranței naționale.
În explicația lui Valeriu Zgonea, presa nu ar trebui să participe la astfel de dezbateri pentru că deputații și senatorii fac „show de presă” și declarații politice, acesta fiind și motivul pentru care a eșuat revizuirea Constituției.
„Nu se pot lua deciziile de față cu presa. Nici la Guvern nu aveți oportunitate. Așa se lucrează în toată lumea, să știți. Haideți să nu facem dintr-o comisie care are un rol important în societate în acest moment să facem o ambiție personală a unor colegi care vor să stea”, a spus Zgonea.
În replică, jurnaliștii au inițiat o petiție prin care cer transparentizarea lucrărilor comisiei de Cod Electoral. Jurnaliștii invocă interesul public al dezbaterilor comisiei speciale, fiind vorba despre noile legi în baza cărora vor fi aleși primarii, președinții de Consilii Județene, președinții României, dar și parlamentarii. Astfel, petiția subliniază „abordarea opacă” a dezbaterilor comisiei de până acum, când jurnaliștii au fost invitați să iasă din sală după cinci minute.