În prima zi după Revoluția din 1989, Petre Roman a devenit primul premier al României, rămânând în fruntea Guvernului până în 1991.
Roman a fost urmat de Theodor Stolojan, care a rezistat la Palatul Victoria aproximativ un an. În noiembrie 1992, Nicolae Văcăroiu a devenit prim-ministru, funcție pe care a ocupat-o până la sfârșitul lui 1996.
Următorul a fost Victor Ciorbea, care a condus Guvernul aproape doi ani, până în aprilie 1998, iar în următorul an și jumătate, Executivul a fost condus de Radu Vasile.
Un an la Palatul Victoria a stat și actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, adică până în decembrie 2000, după care la putere a venit Adrian Năstase. Fostul lider al PSD a condus guvernarea timp de patru ani, după care pierderea alegerilor prezidențiale a dus și la pierderea susținerii pentru funcția de premier.
Alți patru ani, după ce Traian Băsescu a devenit președintele României, Guvernul a fost sub conducerea lui Călin Popescu Tăriceanu, până în 2008. Din decembrie același an, Executivul a fost coordonat de pedelistul Emil Boc, până în februarie 2012, când și-a dat demisia.
Lui Boc i-a succedat la Palatul Victoria Mihai Răzvan Ungureanu, cu un guvern format numai din tineri, cu medie de vârstă trecută puțin de 30 de ani. Mai puțin de trei luni a rezistat Guvernul MRU, acesta fiind demis în Parlament de USL, care a preluat puterea.
De pe 7 mai 2012, premierul României este Victor Ponta, timp în care a condus patru guverne consecutive. Deși la început, guvernarea era formată din USL, PNL s-a retras în februarie 2014. În prezent, coaliția de guvernare este formată din PSD, UNPR, PC și PLR.