SONDAJ CSOP. Liberalii, favoriți la parlamentare, PSD, în picaj. Câtă încredere au românii în Președinție
Aproape jumătate dintre cei care susțin că vor merge la vot sau au în intenție acest lucru ar vota cu PNL, fiind vorba despre un procent de 47% dintre respondenții care s-au arătat interesați de alegerile parlamentare, potrivit unui studiu realizat de CSOP, la comanda PNL, în decembrie.
La același scrutin, alianța formată din PSD, PC și UNPR ar câștiga doar 34% din voturi.
De altfel, sondajul prezintă și evoluția intenției de vot pentru alegerile parlamentare a partidelor din România în ultimele șase luni. În timp ce liberalii au înregistrat o scădere, de la 33% în iulie la 20% în septembrie, în ultimele trei luni ale anului cota lor a crescut de aproape două ori și jumătate, ajungând, în decembrie, la 47%.
În același timp, PSD s-a menținut timp de trei luni, iulie-august-septembrie, la 40%, din octombire au început să scadă treptat, având în noiembrie 32%. Cu toate acestea, social-democrații au crescut din nou în opțiunea de vot a românilor în luna decembrie, când beneficiau de 34% încredere.
Întrebați de opțiunea politică, 29% dintre respondenți au spus că simpatizează PNL, doar 19% PSD, în timp ce 27% au răspuns că nu s-au hotărât.
O altă creștere spectaculoasă în ce privește încrederea românilor în instituții se poate observa la Președinție. Dacă în iulie-septembrie, nivel de încredere era de aproximativ 11%, în noiembrie a ajuns la 41%. În decembrie însă, acest procent a scăzut din nou, până la 36%. Armata rămâne instituția în care românii au cea mai multă încredere, 66%, în timp ce Biserica se menține pe locul doi, cu 63%. La polul opus, românii au cea mai puțină încredere în Parlament, doar 12 la sută.
Pe de altă parte, se observă și o creștere a optimismului în rândul românilor, în ce privește direcția în care se îndreaptă țara. De la 18% în octombrie, cei care spun că România merge în direcția bună au ajuns la 41% în noiembrie.
Sondajul CSOP a fost realizat pe un eșantion de 1.044 persoane de peste 18 ani, pe baza unui chestionar standardizat, față în față, la domiciliul persoanelor intervievate, în perioada 13 – 18 decembrie 2014 și are o marjă de eroare de +/- 3,1% cu o probabilitate de 0,95.