SONDAJ IRES. Care este portretul românului care a votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu
Majoritatea românilor care au votat la referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu fac parte din comunități conduse de primari USL. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), 73,7% dintre votanți sunt din localități în care edilii aparțin USL (39,4%), PSD (19,7%) și PNL (14,6%).
La polul opus, cea mai mică prezență la vot s-a înregistrat în localitățile conduse de primari UNPR, PP-DD și UDMR.
sursă foto: IRES
În cazul primarilor PDL, din localitățile pe care aceștia le conduc 14% dintre cei care au votat au făcut-o pentru demiterea lui Băsescu.
Profilul alegătorului la REFERENDUMUL 2012 este femeie, cu vârsta cuprinsă între 36 și 65 de ani, cu studii medii/școală profesională, femeile venind la urne în proporție de 52%. Deși pe lista prezenților la vot se observă un număr mai mare de femei, acestea au fost mai indecise decât bărbații în privința modului în care vor vota.
IRES a realizat două sondaje, înainte și după REFERENDUMUL pentru DEMITEREA PREȘEDINTELUI, primul arătând că primarii USL au adus la urne majoritatea votanților, culoarea politică a edilului fiind cel mai important factor. Acesta a fost aplicat pe un eșantion de 6.381 de persoane cu vârstă peste 18 ani, prin metoda CATI (prin interviu telefonic), având o marjă de eroare de +/- 1,4%.
Al doilea sondaj, care face referire la atitudinea alegătorilor față de rezultatele referendumului, a subliniat faptul că trei sferturi dintre votanții de duminică erau hotărâți să voteze încă dinaintea începerii campaniei electorale, doar unul din 10 români luând această decizie în ziua referendumului. Pe lista motivelor date de cei care nu au fost la urne se află și lipsa de timp și imposibilitatea de deplasare, 20% dintre respondenți recunoscând că doreau ca referendumul să nu fie validat. În același timp, o parte din votanți afirmă că au fost influențați și de discuțiile cu familia și prietenii, 66% dintre aceștia recunoscând că au fost convinși să voteze pentru demitere.
În privința rezultatelor referendumului, 40% dintre respondenți se declară mulțumiți, în vreme ce 49% dintre cei chestionați susțin că rezultatul le induce o stare de pesimism. Cu toate acestea, 66% dintre cei intervievați consideră că votul la acest referendum a fost corect, doar 7% dintre ei având o părere contrară.
De asemenea, 72% dintre respondenți consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită.
Cercetarea realizată de IRES a arătat și faptul că doar 16% dintre votanți cred că voturile au fost fraudate. Chiar și așa, 60% dintre ei spun că, și dacă votul ar fi fost fraudat, acest lucru ar fi influențat foarte puțin rezultatul final.
sursă foto: IRES
În ce privește persoana dorită la șefia statului, 34% dintre cei care îl susțin pe Mihai Răzvan Ungureanu au votat pentru demiterea președintelui, iar 33% împotrivă. 49 % dintre cei care l-ar dori la Cotroceni pe Corneliu Vadim Tudor au votat împotriva lui Traian Băsescu, însă 13% s-au pronunțat pentru ca acesta să rămână în funcție.
În privința susținătorilor lui Dan Diaconescu, 64% au spus „DA” demiterii lui Băsescu, iar 16% „NU”.
Sondajul a fost realizat a doua zi după referendum, pe un eșantion de 1.431 de persoane cu drept de vot și este reprezentativ la nivel național.