Prima pagină » Știri politice » SONDAJ IRES. Trei din zece români au încredere în sfaturile lui Ponta legate de revizuirea Constituției

SONDAJ IRES. Trei din zece români au încredere în sfaturile lui Ponta legate de revizuirea Constituției

Românii l-ar asculta mai degrabă pe Traian Băsescu decât pe Crin Antonescu când vine vorba despre revizuirea Constituției, însă cel mai mare preț îl pun pe ceea ce spune premierul Victor Ponta.

Românii l-ar asculta mai degrabă pe Traian Băsescu decât pe Crin Antonescu când vine vorba despre revizuirea Constituției, însă cel mai mare preț îl pun pe ceea ce spune premierul Victor Ponta. Potrivit unui sondaj al Instutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la întrebarea „Cum se numește politicianul în care aveți încredere al cărui sfat l-ați urma dacă v-ar spune că trebuie să mergeți la votul pentru modificarea Constituției?”, cei intervievați au răsppuns : Victor Ponta(30%), Traian Băsescu(11%) și Crin Antonescu(6%). 

Deși doar 14% dintre respondenți cred că românii cunosc prevederile legii fundamentale, iar 49% dintre ei recunosc că nu au citit-o, trei sferturi dintre intervievați spun că vor merge, cu siguranță, la referendum pentru a vota revizuirea Constituției.

Mai mult, 88% dintre românii chestionați spun că statul ar trebui să trimită fiecărui cetățean un exemplar din noua lege fundamentală.

Câți români au auzit de revizuirea Constituției

Revizuirea Constituției, mult dezbătută în lumea politică, a ajuns și la urechile românilor, 78% dintre respondenți. Cei mai informați în privința acestui subiect sunt românii cu studii superioare(89,3%) și cei trecuți de 65 de ani(95%).

Trei sferturi dintre aceștia consideră că modifcarea legii fundamentale este foarte importantă pentru români, iar 54% dintre intevievați spun că nu vor avea un trai mai bun după ce acest lucru se va întâmpla.

Pe de altă parte, sunt și români care sunt optimiști în privința viitorului României. Deși 70% dintre ei cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, 37% spun că vor avea o viață mai bună după ce Constituția va fi modificată, peste jumătate dintre ei fiind fără studii sau cu studii elementare și având între 51 și 65 de ani.

Referitor la actuala Constituției, 85% dintre respondenți consideră că este respectată în mică și în foarte mică măsură, în vreme ce doar 12% cred că principiile fundamentele sunt respectate în mare și foarte mare măsură. Potrivit sondajului IRES, 49% dintre intervievați cred că legea fundamentală este respectată în mică măsură, iar 32% în foarte mică măsură de statul român prin instituțiile sale.

Fiind puși să aleagă între pincipiul libertății și cel al egalității, 47% dintre respondenți au declarat că preferă ca toți cetățenii să fie egali în fața legii, în timp ce 32% au preferat libertatea.

Deși majoritatea susține că sunt informați privind procedura de revizuire a Constituției, 54% dintre români consideră că statul ar trebui să investească într-o campanie de comunicare pe acest subiect. În orice caz, peste jumătate dintre respondenți merg pe principiul că toată lumea ar trebui să meargă la vot, la referendum, chiar și dacă nu cunosc problematica.

Ce preferă românii

În ce privește rolul Parlamentului, 40%dintre respondenți spun că ar trebui să scadă, în timp ce 31% consideră că puterea legislativă ar trebui să aibă mai multă putere.

Pe lângă aceste lucruri, propunerile românilor sunt multiple, chiar dacă se regăsesc pe listele propuse până acum. Printre acestea, 78% dintre respondenți spun că mandatul președintelui ar trebui redus la patru ani, însă 45% consideră că atribuțiile șefului statului ar trebui să crească.

Un alt subiect fierbinte este și cel al regionalizării, unde peste jumătate dintre cei intervievați susțin reorganizarea administrativ-teritorială a României.

Nici referendumul din 2009 nu a fost uitat de români. Și anul acesta, când va fi revizuită Constituția, 72% dintre români vor Parlament unicameral, iar 97% consideră că numărul parlamentarilor ar trebui redus la 300.

Totodată, pe lista dorințelor cetățenilor să află și eliminarea imunității parlamentare, astfel încât urmărirea, percheziția și arestarea parlamentarilor să se facă fără acordul Camerei din care aceștia fac parte, dar și limitarea mandatelor pentru aleșii locali la două (79%).

Chiar și propunerile care țin de domeniul economic sunt preferate de români, aproape 70% dintre respondenți considerând că în Constituție ar trebui fixat un deficit bugetar de maxim 3% din PIB și o datorie publică de maxim 60% din PIB.

Cum văd românii procedura de modificare a Constituției

În urmă cu aproximativ o săptămână, Parlamentul a format comisia comună care să se ocupe cu acest subiect, fiind numiți 23 de membri. Dintre aceștia, doar 13 sunt juriști de profesie. Referitor la acest aspect, părerile sunt împărțite, 47% considerând că poate fi un obstacol, în timp ce 47% nu cred că va fi vreo problemă.

Când vine vorba despre propunerile opoziției, 61% dintre respondenți cred că liderii USL nu vor ține cont de acestea, iar la cele venite de la cetățeni, 48% consideră că vor fi luate în considerare.

Sondajul IRES a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), având un eșantion de 1452 de subiecti și o eroare de+/- 2,6%.

Citește și