Prima pagină » Știri politice » Sorin Ducaru, secretar general ajdunct al NATO: „Există un comandament suprem, comandamente regionale și subregionale și România intră în această ecuație”

Sorin Ducaru, secretar general ajdunct al NATO: „Există un comandament suprem, comandamente regionale și subregionale și România intră în această ecuație”

Sorin Ducaru, secretar general ajdunct al NATO: „Există un comandament suprem, comandamente regionale și subregionale și România intră în această ecuație
România va intra, într-o formă sau alta, „în ecuația" rețelei de comandamente NATO regionale în zona estică a Alianției, decizia finală legată de amplasarea exactă a acestor puncte urmând să fie anunțată „de responsabilii naționali", a anunțat la Newport secretarul general adjunct al NATO, Sorin Ducaru

„Mai multe elemente de comandă regională” în est, România „intrând în această ecuație”, dar și obligația asumtă de țările membre NATO de a-și crește investițiile în caapabilități militare și, în cazul în care aacestea depășesc 2% din PIB, de a le menține. Sunt concluziile legate de noul Plan de Acțiune Rapidă al NATO făcute publice de către Sorin Ducaru, secretar general adjunct al Alianței, care a precizat totodată că exercițiile prin rotație vor fi făcute „atât timp cât este necesar”.

„Elementul extrem de important este cel legat de rolul și locul pe care România îl are în cadrul acestui Plan de Răspuns Rapid. E normal ca o țară mediu-mare la frontiera alianței să manifeste disponibilitatea de a folosi capabilitățile sale în vederea consolidării securității. Oferta de a găzdui echipamente sau prezențe de trupe inclusiv elemente de comandă nu poate decât să consolideze propria noastră securitate”, a spus Ducaru, sugerând că un astfel de punct de comandă va exista și în România.

Întrebat însă cât de sigur este în prezent acest lucru, dată fiind poziția evazivă a secretarului general Anders Fogh Rasmussen pe această temă, Ducaru a explicat că „există un comandament suprem, comandamente regionale și subregionale și România intră în această ecuație. Când ai un astfel de comandament ești un punct central. A fi parte din acest element suplu și flexibil este ceva extrem de important”. „O să aflați locațiile la momentul potrivit, de la responsabilii naționali”, a adăugaat însă fostul ambasador al României la NATO.

Cât despre durata acestor rotații care aar urma să aibă loc la Marea Neagră, aeriaan, dar și terestru, Ducaru a precizat că „este vorba de prezență atât timp cât este necesar”. Oficialul NATO a sugerat totodată că prezența în Marea Neagră va fi asumată în principal de Statele Unite. „Din ce în ce mai mulți aliați anunță oferte pentru antrenamente comune și patrulare în Marea Neagră. E imporatnt să urmăriți anunțurile din partea SUA. Marea Neagră este o zonă căreia i se acordă atenție concretă”, a arătat acesta.

În ceea ce privește finaanțarea Planului de Acțiune Rapidă convenit astăzi la Newport, „există un angajament al statelor aliate de a crește investițiile în domeniul apărării. Mai e o țintă importantă – aceea de a investi în jur de 20% din bugete pentru echipamente”, a adăugat Ducaru, menționând că secretarul general Rasmussen „ a scos în evidenă faptul că în ultimii 10 ani Rusia a crescut investițiile în apărare, iar țările NATO le-au scăzut”. „Va trebui să ne adaptăm”, a concluzonat el.

Autor