Sorin Grindeanu, dat exemplu negativ în Parlamentul European

Sorin Grindeanu, dat exemplu negativ în Parlamentul European
Publicat: 27/04/2017, 13:05
„Viktor Orban nu fuge niciodată de dezbatere. A venit de fiecare dată când Comisia l-a invitat. Când am discutat despre România și legile privind corupția, niciun prim ministru socialist al României nu a venit aici, în Parlamentul European”, a transmis Webber.
Cel care a mers să dea explicații în fața oficialilor europeni în legătură cu OUG 13, inițiativa de modificare a Codurilor penale care a scos în stradă sute de mii de oameni, a fost ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a făcut o descriere pe scurt a stării justiției din România, în fața Comisiei de libertăți, justiție și afaceri interne.
El a arătat că, în urma emiterii OUG 13 de către Guvernul României, procurorii DNA au anchetat miniștri implicați în procesul de adoptare a acestui act normativ, iar judecătorii CCR au considerat că acest lucru este neconstituțional. „CCR a dat o decizie de principiu, care mie ca fost judecător îmi place foarte mult, prin care a statuat că legiuitorul delegat are competența să aprecieze oportunitatea unei interpertări legislative, că procurorii nu au competența să urmărească penal legiuitorul care apreciază oportunitatea unei legi. Important este ceea ce a statuat pe viitor: că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniștri care legiferează. Fiecare putere trebuie să-și cunoască, să-și respecte matca ei constituțională”, a spus Tudorel Toader în fața parlamentarilor europeni. „Procurorul nu poate ancheta oportunitatea. Dar sigur că orice procuror poate evalua, ancheta o faptă penală. Or, procesul de legiferare nu este, ferească Dumnezeu, faptă penală, că nu ar mai reglementa absolut nimeni”, a mai spus Toader. Ministrul Justiției a mai apreciat că OUG 13 a fost emisă „nefiresc”, „inabil”, iar societatea a reacționat la acest lucru, însă prevederile acestei ordonanțe „în sine nu au fost o problemă”. Ministrul a vorbit despre „o inabilitate în tehnica legislativă”, dovedită de Guvernul României.
El a arătat atunci și că prevederile OUG 13 nu au fost „o problemă”, ci modul în care acest act normativ a fost adoptat, lucru care a dovedit că Guvernul României a suferit de „o inabilitate de tehnică legislativă”.
„Am solicitat fiecăruia dintre cele trei puteri ale statului să rămână în matca lor constituțională. Arhitectura statului de drept este bine concepută, ea mai trebuie și bine cunoscută și pe deplin respectată. Dacă nu se întâmplă așa, puterile riscă să iasă din matca constituțională, să intre în zona de competență a altor autorități, așa cum s-a întâmplat cu de acum celebra OUG 13 din ianuarie 2017, adoptată de Guvern, abrogată de Guvern, respinsă definitiv de Parlament, pentru ca tot românul să fie convins că ordonanța aceea nu mai este în vigoare și nu poate să renască printr-o decizie de neconstituționalite a OUG 14. Ordonanța în sine nu a fost o problemă, problema a fost poate de procedură, cum și când a fost adoptată”, a explicat Tudorel Toader.
„Societatea a reacționat pentru că ordonanța a fost adoptă la 10-11 noaptea, ceea ce este foate adevărat și nefiresc. Guvernul a dat un termen de 10 zile ca OUG să intre în vigoare. Am bănuit mai degrabă o inabilitate în tehnica legislativă, decât intenția de a legifera la ceas de seară”, a mai spus ministrul Justiției.
Tudorel Toader le-a explicat foarte pe scurt europarlamentarilor și implicația deciziei CCR în privința anchetei DNA asupra Guvernului: „DNA a anchetat miniștri care au adoptat, au fost implicați în procesul de adoptare a OUG, președintele Senatului a considerat că DNA a intrat într-o altă putere de legiferare, în puterea legislativă. CCR a fost sesizată să spună dacă această OUG inabil adoptată a generat un conflict juridic. (…) CCR a dat o decizie de principiu, care mie ca fost judecător mi-a plăcut foarte mult, prin care a statuat că legiuitorul delegat are competența să aprecieze oportunitatea unei interpertări, că procurorii nu au competența să urmărească penal legiuitorul care apreciază oportunitatea unei legi. Important este ceea ce a statuat pe viitor, că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniștri care legiferează. Fiecare putere trebuie să-și cunoască, să-și respecte matca ei constituțională”, a încheiat Tudorel Toader.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar