„De la Ploiești la Pașcani, finanțarea, că tot vorbim de autostrăzi, este asigurată de PNRR. Dinainte de Ucraina. Nu izbucnise războiul. Să știți că dincolo de această abordare, PNRR a fost finalizat undeva la finalul anului 2020. Și finalizat, toate lucrurile duse la punct, undeva în mai 2021”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, într-un interviu acordat postului TV Antena 3 CNN.
„Nu invazia rușilor în Ucraina este cauza pentru care noi nu construim autostrăzi, dar este un factor determinant în accelerare, pentru că noi proiecte și bani noi am avut ”, a comentat un jurnalist.
„Când am venit la minister la sfârșitul anului 2021, bugetul ministerului era de 14 miliarde. Și era cel mai mare din istorie de până atunci. A tot crescut de la an la an. Anul acesta închid cu 36 miliarde de lei, de 3 ori mai mult, și tot nu e destul”, a comentat ministrul Transporturilor.
„Domnule ministru, după cum arată harta asta, România încă este marcată de cioturi de autostrăzi. Regiunile istorice ale României nu sunt legate prin autostrăzi. Iar România nu e legată cu vestul Europei prin autostrăzi”, a dat replica un jurnalist de la Antena 3 CNN o hartă cu autostrăzi și drumuri aflate în fază de proiectare, în licitație și în execuție.
„Toți români vorbesc de 36 ani de Sibiu-Pitești. Noi când am venit la finalul lui 2021 la acest minister, pe Sibiu-Pitești erau cinci cioturi. Dar nu erau semnate contractele. Noi de 36 ani vorbim despre cum să trecem Carpații, dar cum să faci autostrăzile dacă nu sunt semnate contractele. Trei și cele grele, loturile de mijloc, dintre ele nu aveau contracte. Sunt cei de dinainte. Nu vreau să intru înainte cu moșteniri”, s-a plâns Sorin Grindeanu de guvernarea anterioară, Florin Cîțu fiind atunci prim-ministru, iar la Transporturi era în funcția de ministru Cătălin Drulă, membru și fost lider al USR.
Ministrul spune că a semnat contracte în valoare de 20 miliarde de euro de la preluarea mandatului. Gazda emisiunii a remarcat că în prezent se „lucrează serios” pe Sibiu-Pitești și s-ar putea întâmpla în premieră „prima străpungere a Carpaților din istoria României”.
Sursa Foto/Video: Antena 3 CNN