Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit într-un interviu la Antena 3, despre cele trei ordonanțe, pe care premierul Marcel Ciolacu a anunțat că dorește să le adopte. Grindeanu a spus că nimic nu este bătut în cuie. Guvernul este la nivel de scenarii.
Prim-ministrul va merge la Bruxelles, pentru a discuta despre ținta de deficit, de 4,4%, pe 28 august, însoțit de o echipă de miniștri, printre care și Sorin Grindeanu.
Ciolacu are minsiunea de a-i convinge pe oficialii europeni că este nevoie de o renegociere a țintei de deficit asumate de țara noastră. Grindeanu are încredere că premierul va reusi ce și-a propus.
Marcel Ciolacu știe foarte bine să negocieze, e un foarte bun negociator și un foarte bun roman. Știe foarte bine ce face, a declarat Grindeanu.
Grindeanu consideră că este necesară această deplasare a premierului la Comisia Europeană, întrucât „trebuie să arăți determinarea și să le spui că vrem să îndeplinim bornele din PNRR”.
Și ideea europarlamentarului Victor Negrescu, de a solicita Comisiei Europene scoaterea costurilor directe aferente ajutorului acordat Ucrainei și Republicii Moldova deficitul bugetar, este una bună, în opinia ministrului Grindeanu.
În momentrul în care am intrat în deficit excesiv nu era războiul din Ucraina. În pandemie s-a intrat în procedură de deficit, în mandatul lui Florin Cîțu. Impactul asupra economiei țîrii noastre e mai mare decât asupra unor țări care nu se află la granița cu Ucraina, a mai spus Sorin Grindeanu.
Sorin Grineanu a declarat că nu este finanțist și nici nu mai are timp să devină. Însă, înțelege că anumite măsuri trebuie luate. În caz contrar, vom ajunge, într-un final, la suspendarea fondurilor europene și la o amendă de 0,5% din PIB.
În acest moment, premierul lucrează cu miniștrii săi, la definitivarea ordonanțelor. Totul este la nivel de scenarii, a spus Grindeanu, care a povestit că ministrul Finanțelor se prezintă la ședințele de coaliție și pune pe masă fiecare idee însoțită de impactul pe care l-ar avea.
Ministrul Grindeanu a transmis că nimeni nu dorește nici creșterea taxelor, nici introducerea altora. „Decizia este luată să nu punem taxe noi”, a subliniat Sorin Grindeanu.
Cu toate acestea, în cele trei ordonanțe vor apărea modificări fiscale. Sorin Grindeanu susține măsuri legate de taxarea multinaționalelor, de repatrierea profiturilor și de suprataxarea băncilor, ca în cazul Italiei.
Însă, PSD „nu este singur la guvernare” și nu poate lua singur aceste decizii, spune Grindeanu, cunoscută fiind reticența partenerilor de la PNL referitoare la aceste modificarea regimului fiscal pentru mediul privat.