Sorin Grindeanu: Miercuri se vor da în circulaţie ultimii 10 kilometri din LOTUL 1 de pe A0 Sud / Autostradă completă de la Craiova la Constanța

Publicat: 28 07. 2024, 12:21
Actualizat: 28 07. 2024, 13:47

This browser does not support the video element.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat că miercuri va fi dat în circulaţie Lotul 1 din A0 Sud, un tronson de 10 kilometri. Ministrul promite că până la sfârșitul anului se va circula de la Craiova până la Constanța doar pe autostrăzia.

„Miercuri se vor da în circulaţie şi aceşti ultimi 10 kilometri din Lotul 1 de pe A0 Sud. Parte din ei au fost inauguraţi şi anul trecut şi la începutul anului acesta. Cert este că pe A0 Sud, odată cu inaugurarea acestor 10 kilometri, se va circula pe peste 33 de kilometri de autostradă, de la DN 6, adică drumul spre Alexandria, până la intersecţia cu A2. Anul trecut ştiţi că au fost inauguraţi 20 de kilometri pe A0 Nord. Deci vorbim de peste 50 de kilometri de autostradă în jurul Bucureştiului, din aproximativ 100, deci suntem cam la jumătate”, a declarat, duminică, Sorin Grindeanu, la inaugurarea a încă 10 kilometri din Autostrada A0 Sud, lotul 1, din zona nodului rutier cu Autostrada A2.

„Până la sfârșitul anului se va circula de la Craiova până la Constanța doar pe autostrăzi”

Grindeanu a precizat că Lotul 3 din această autostradă ar trebui să fie dat în circulaţie în această toamnă.
Lotul 3 este undeva la 70 – 70 şi ceva la sută. Am fost împreună cu domnul director pe lotul 3 de autostradă, cel care face legătura acestei autostrăzi A0 cu A1, autostrada spre Piteşti. Sunt 3-4 puncte critice pe care trebuie să le depăşească în lunile viitoare, sunt câteva pasaje, este o relocare masivă de utilităţi. Sunt 3-4 puncte critice pe care trebuie să le depăşească astfel încât în această toamnă să dăm drumul în circulaţie. Monitorizez atent această lucrare şi eu şi domnul director, astfel încât în aceatsă toamnă să putem circula de la A1, adică autostrada care vine dinspre Piteşti, pe autostradă în jurul Bucureştiului, pe varianta sudică, până la Constanţa. Pe scurt, dacă vă veţi urca pe autostradă la Craiova, fiindcă trebuie să se termine şi acele tronsoane anul acesta, veţi putea merge pe autostradă până la Constanţa, la sfârşitul acestui an, a mai spus ministrul Transporturilor.
El s-a referit şi la sumele cheltuite de Ministerul Transporturilor în proiecte de infrastructură.
Legat de bani, eu ştiu că astăzi cam 80 la sută din sumele accesate din PNRR, cheltuite din PNRR, au fost cheltuite de Transporturi, ceea ce e un lucru bun. Şi şi mai bun lucru este că atâta timp cât aceste sume merg în investiţii, asta se va vedea în creştere şi se vede în creşterea economică. Dovada cea mai bună este la ministerul pe care îl conduc. Când am preluat acest minister, bugetul era cel mai mare de până atunci, din istorie, de 14 miliarde. Astăzi, când vorbim, fără rectificările care probabil vor veni, adică la 2 ani după, vorbim de un buget de peste 30 de miliarde, deci mai mult decât dublu. Asta spune tot ceea ce, cred eu, înseamnă investiţiile în autostrăzi, lucrările în autostrăzi şi căi ferate, a spus Grindeanu.
Totodată, el a precizat că săptămâna care urmează mai are programate vizite pe şantiere, printre care pe Valea Oltului.
Îmi mai doresc ca în această săptămână să mai fac o vizită, dacă programul îi permite premierului îl invit, şi pe drumul expres Craiova-Piteşti şi, de asemenea, o să mai merg săptămâna aceasta să văd şi pe Valea Oltului cum înaintează lucrările. Fiind la aproape două treimi din perioada de restricţii, ar trebui să se apropie de 75-80 la sută, undeva pe la jumătatea săptămânii, a explicat Grindeanu.
Premierul Marcel Ciolacu a adăugat că legătura dintre Craiova şi Piteşti este o promisiune făcută de Guvern celor două fabrici de autoturisme.
Craiova-Piteşti este promisiunea pentru cele două fabrici, Ford şi Dacia. În sfârşit, după ani de promisiuni, anul acesta statul român se ţine de cuvânt, a completat Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Vești CRUCIALE pentru șoferi! Ministrul Transporturilor anunță reluarea circulației pe un drum cu restricții: „Exista riscul să devină impracticabil”

Marcel Ciolacu anunță noi INVESTIȚII în infrastructura rutieră și feroviară / 700 de milioane de lei pentru două noduri rutiere pe autostrada A1