Sorin Grindeanu spune că i-a cerut DEMISIA șefului de la Metrorex: Cei de la Comisie au spus că ar încălca anumite principii ale OECD

Publicat: 17 10. 2024, 15:50
Actualizat: 17 10. 2024, 15:52

This browser does not support the video element.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat că nu se va pierde niciun ban din PNRR pentru că există proiecte de trei ori mai mari. Cât despre șefii din companiile din transporturi, Sorin Grindeanu a spus că sunt probleme invocate de comisie la câteva dintre ele și că le-a cerut demisia șefilor, lucru care s-a întâmplat deja la Metrorex. 

 

Ministrul a menţionat că nu se pune problema la Ministerul Transporturilor să fie pierduți banii.

Azi cred că din PNRR s-au cheltuit vreo 3 miliarde per total, în toată ţara. Ministerul Transporturilor a cheltuit două şi jumătate, din trei. Restul toţi ceilalţi, 500 de milioane. Deci noi n-avem această problemă, nu se va pierde niciun leu la transporturi pentru că avem proiecte a căror valoare este de vreo trei ori mai mare decât suma care vine din PNRR. Asta nu înseamnă că acele proiecte care să zicem sunt în diferenţa aceea de 14 miliarde, 13 miliarde nu vor fi prinse pe programele operaţionale obişnuite şi finanţate acolo, a spus ministrul.

Demisiile din anumite companii de transporturi, probleme invocate pentru aderarea la OECD.

Sorin Grindeanu a spus că: ,,Una din bornele de pe cererea de plată a fost ca la cinci companii CNAIR, CNIR, Metrorex, CFR SA și CFR Călători să se aplice acea ordonanță 109. La trei dintre ele,  Comisia n-a avut ce să comenteze la CNAIR, la CFR SA, CFR Infrastructură cum o știe toată lumea și CFR Călători a avut de comentat la sau obiecții, ca să spun așa, la două dintre ele, la Metrorex și la CNIR. De ce? Nu că nu s-a respectat legea, ca să fiu foarte clar. Cică în componența acelor consilii sunt și membrii de partid. Eu am mers la Bruxelles, am spus că eu sunt dispus să-mi dau demisia dacă găsesc vreun membru PSD și pe loc mi-o dădeam.”

Nu e niciun membru PSD și nu despre ei era vorba cei care aveau această calitate, nu e ilegal să fii membru de partid și să fii și să fii membru în consiliul de administrație, doar că cei de la comisie au spus că ar încălca anumite principii ale OECD. Eu i-am chemat pe cei trei și am spus că mă aștept în cel mai scurt timp să-și dea demisia. Au făcut acest lucru. Este vorba de domnul Barbu la Metrorex, este vorba de secretarul de stat Foghiș, de la secretar de stat de la minister, de la Transporturi și de doamna Ioniță, a mai spus Grindeanu.

CITEȘTE ȘI:

Plecarea lui Mihai Barbu de la METROREX adâncește criza dintre conducere și sindicat! Marian Artimon: „La etajele superioare am găsit înțelegere”