Sorin Grindeanu, despre restructurări: „TAROM trebuie să intre pe făgaș economic corect. Protestul spontan, o lipsă de respect față de pasageri”
This browser does not support the video element.
Întrebat la Digi24 despre protestul spontan de la TAROM, desfășurat luni, 8 iulie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat:
„Este o chestiune care nu a prins statul într-0 situație foarte bună. Noi am primit 100 milioane de euro cu eforturi de la Comisia Europeană, ca un fel de ajutor pentru restructurarea TAROM-ului”.
TAROM era în pierdere până să primească bani europeni
Ministrul spune că TAROM, compania națională aeriană română trebuie să fie salvată și să intre pe profit.
„TAROM trebuie să apuce, după 15 ani de pierderi, să intre pe făgaș economic corect. Ăsta a fost scopul pentru a primi acești bani. Nu, simplu, vă repet”.
30 de piloți s-au declarat „inapți de zbor”, punând de un protest spontan. Mulți erau nemulțumiți de lipsa echipamentelor sau salariilor prea mici raportat la media europeană.
Sorin Grindeanu spune că incidentul de ieri a fost un protest mascat
„Sunt nemulțumiri care au crescut, dar rolul ministrului, fiind acela de mediator, restul este responsabilitatea managerilor și acționarilor. Modul în care s-a făcut acest protest mascat, pentru că eu înțeleg că există nemulțumiri, că se doresc măriri de salarii, dar trebuie să vedem și puterea financiară a companiei”.
Grindeanu spune că modalitatea aleasă a fost lipsită de respect față de pasageri.
„Au mai fost greve în aviație, anunțată din timp, la Lufthansa”.
Ministrul spune că nu s-a încălcat nicio lege, dar protestul spontan anunțat doar cu 5 minute a creat un disconfort major pentru pasageri, provocând pagube de 2 milioane de euro.
„Protestul spontan =lipsă de respect față de pasageri. În alte țări, a fost anunțat din timp”, reamintește Sorin Grindeanu
„Eu aș încuraja, atunci când există nemulțumiri, eu mi-aș dori să se respecte un fir, o logică, momentul când ceri măriri de salarii cu 40% de la 5.000 euro, asta înseamnă 2.000 euro, nu poți să te aștepți ca managementul să reacționeze”, adaugă ministrul, spunând că nu se pot mări salariile imediat.
„Această modalitate aleasă nu a putut fi prevăzută. Asta înseamnă că pe viitor, mulțumesc tuturor părților că au semnat un acord important seara târziu, dar aș face un apel pe viitor, indiferent de guvern, de management, să nu pună pasagerii în situații de acest tip. Dacă pasagerii știau că e grevă luni la TAROM, nu mai veneau cu bagajele, nu așteptau să se reia cursa, nu dormeau pe podea, între timp își găsea soluții. Această poveste a costat 2 milioane de euro”, a precizat ministrul.
Ministrul mai spune că TAROM va despăgubi toate biletele achiziționate în valoare de 2 milioane de euro din bugetul companiei către pasageri, plus despăgubiri de 200-600 euro în funcție de distanțe, potrivit normelor europene.
Citește și: Sorin Grindeanu, despre cine plătește pagubele protestului spontan de la TAROM: „Pagubele sunt de 2,5 milioane euro”