Sorin Oprescu, despre regionalizare: Nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, despre proiectul privind regionalizarea, că nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării, pentru că Bucureștiul rămâne un centru important de producere a 25 la sută din PIB-ul României. „Nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării, pentru că Bucureștiul rămâne, foarte clar, un centru foarte important de producere a 25 la sută din PIB-ul României, iar el primește înapoi doar două procente”, a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări despre proiectul regionalizării.
Primarul Sorin Oprescu a afirmat că nu poți face „să dispară o capitală” printr-o hotărâre politică, precizând că și-ar dori ca „cei care trebuie să audă, să audă”.
„O spun clar și răspicat că nu se poate să faci să dispară prin hotărâre politică o capitală, în paranteză fie spus, se poate orice, dar nu se poate o disoluție, pentru că asta înseamnă distrucție, nu construcție”, a mai spus primarul Capitalei.
Oprescu a subliniat că nu se poate din cauza ideii de fonduri europene „să nu lași Capitala să răsufle”. Primarul a amintit de orașe care intră în categoria Bucureștiului și a dat ca exemplu Viena, Sofia, Istanbul, Chișinău și Kiev, făcând o paralelă între capitala României și capitalele altor țări.
„Dacă jucăm cu Bucureștiul în categoria Viena, Sofia, Istanbul, Chișinău, Kiev, atunci așa jucăm. Nu poți din cauza ideii de fonduri europene să nu lași capitala să răsufle”, a mai spus Oprescu.
Potrivit primarului general, indiferent de voința factorilor politici, Bucureștiul s-a dezvoltat, dispune de locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, iar apropierea de Dunăre face ca acest oraș să fie „într-o poziție avantajoasă”.
„Este nevoie de dezvoltare industrială de vârf, și aici vorbim de parcurile industriale care trebuie să se dezvolte. Chiar dacă cinci ani Bucureștiul nu a fost trecut la categoria poli de dezvoltare (…) să fie foarte clar, am vrut noi, n-am vrut, Bucureștiul s-a dezvoltat către noi. Am vrut noi, n-am vrut, în București s-au creeat locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, vrem noi, nu vrem, întinderea către Dunăre și folosirea culoarului pan-european situează Bucureștiul într-o poziție avantajoasă prin deschiderea la Dunăre”, a mai spus Oprescu.
Primarul a adăugat că atunci când vine vorba de administrație, trebuie lăsate la o parte ambițiile politice, indiferent de ce parte a politicii este vorba.
București, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Brașov, Ploiești și Constanța sunt orașele considerate favorite pentru a deveni capitalele viitoarelor regiuni de dezvoltare, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea autorităților și prezentat în 18 iulie, la Ploiești, de vicepremierul Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea declara atunci, la finalul unei dezbateri ce a avut ca temă regionalizarea și descentralizarea, că un sondaj de opinie realizat la nivelul tuturor viitoarelor regiuni de dezvoltare arată care sunt orașele pe care locuitorii din diverse zone ale țării le preferă pentru a deveni reședințe de regiuni.
Vicepremierul spunea, referindu-se la posibilitatea includerii Capitalei și a județului Ilfov în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, că sunt toate șansele ca acest lucru să se întâmple.