Soția senatorului Alexandru Cordoș, condamnată la 3 ani și jumătate de închisoare
Avocatul Mihaelei Cordoș, Tiberiu Ban, a declarat, vineri seara, că aceasta a pledat în instanță pe procedura simplificată și a recunoscut învinuirea și probele din dosar.
„D-na Cordoș a fost condamnată de Tribunalul Cluj la o pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Este prima instanță și se poate face recurs în termen de 10 zile de la
comunicare. I-am comunicat d-nei Cordoș și vom discuta dacă facem recurs. Este o pedeapsă rezultată, pentru că ea a avut două fapte: pentru una a primit șase luni, pentru cealaltă trei ani și patru luni, și se execută pedeapsa cea mai aspră la care se adaugă un spor de două luni din pedeapsa concurentă. Clienta mea a pledat pe procedura simplificată și a recunoscut învinuirea și probele din dosar”, a spus Ban.
Potrivit acestuia, în instanță a cerut o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, dar pentru că pedeapsa este mai mare de trei ani de închisoare, nu s-a putut aplica suspendarea sub supraveghere deoarece
faptele sunt comise după apariția noului Cod Penal.
De asemenea, potrivit sentinței, Mihaelei Cordoș i se interzice timp de 2 ani dreptul de a fi aleasă în orice funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, și anume referent la Serviciul Resurse Umane al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.
„Instanța dispune confiscarea specială de la inculpată a sumelor de 14.800 euro și 30.000 lei, obținute din săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, din care suma de 30.000 lei consemnată la dispoziția instanței, conform recipiselor de consemnare eliberate de CEC Bank S.A”, se arată în sentință.
Senatorul Alexandru Cordoș a declarat, vineri seară, corespondentului MEDIAFAX că soția sa va înainta recurs la sentința Tribunalului Cluj.
În iunie 2015, soția senatorului Alexandru Cordoș a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, care o acuză de trafic de influență, după ce ar fi primit între 1.000 și 10.000 de lei de la oameni cărora le-a promis
posturi în instituții publice.
Procurorii de la DNA Cluj au trimis-o în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Mihaela Lucia Cordoș, referent în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj la data faptelor, pentru două infracțiuni de trafic de
influență, dintre care una în formă continuată, cu 25 de acte materiale.
În rechizitoriul transmis instanței de judecată, procurorii arată că, în cursul anului 2010, Mihaela Cordoș a primit de la o persoană 500 euro pentru ca, prin influența pe care a pretins că o are asupra membrilor
comisiilor de corectare/evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, să intervină pe lângă aceștia în scopul obținerii, pentru respectiva persoană, a unui post de asistentă medicală pe perioadă nedeterminată.
Din 2013, arată anchetatorii, Cordoș a pretins și a primit, de la mai multe persoane, foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 și 10.000 lei, pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, senatorul Alexandru Cordoș, ar fi avut-o asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să le obțină cumpărătorilor de influență posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, jurist consult etc.
În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține Mihaelei Cordoș.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu față de Mihaela Lucia Cordoș, cu măsura controlului judiciar.
În acest dosar anchetatorii au făcut o disjungere și vor continua ancheta față de Alexandru Cordoș, senator în Parlamentul României, care s-a autosuspendat din PSD după declanșarea anchetei, pentru complicitate la trafic de influență, în formă continuată, și față de fiica lor, Andreea Alexandra Cordoș pentru trei fapte de cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență și trei fapte de trafic de influență.
Potrivit DNA, în perioada ianuarie – aprilie 2015, Mihaela Cordoș a fost sprijinită și de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoș, care știa că mama sa primea foloase necuvenite pentru a-și trafica influența pe lângă diferite persoane din instituțiile amintite. În 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, Andreea Cordoș a mers la locul de muncă al unei persoane și i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical la Spitalul Clinic Județean Cluj. În alte două rânduri, aceasta a înapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa îi primise pentru a-și trafica influența pe lângă membrii comisiilor de examinare de la Spitalul Clinic Județean Cluj.