Prima pagină » Știri politice » Șova are un mesaj de Ziua Holocaustului și spune că statul comunist i-a blocat la școală informația

Șova are un mesaj de Ziua Holocaustului și spune că statul comunist i-a blocat la școală informația

Șova are un mesaj de Ziua Holocaustului și spune că statul comunist i-a blocat la școală informația
Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Dan Șova, a transmis un mesaj privind Ziua Holocaustului, în care arată importanța acestei zile și în care susține din nou că regretă "profund" declarațiile sale anterioare pe această temă, arătând însă că statul comunist este cel care i-a blocat informațiile

În mesajul denumit „Noile generații din România trebuie să cunoască și să recunoască marea tragedie a Holocaustului”, Șova arată că Ziua Holocaustului este un moment de o încărcătură aparte, care trebuie să fie marcată cu un deosebit respect atât pentru cei exterminați de regimul nazist și de aliații săi, cât și pentru supraviețuitorii care, în această zi, își reamintesc ororile trăite în copilăria lor.

„În această zi, avem nevoie să depășim diferențele politice și să ne asumăm, ca popor, o atitudine marcată de compasiune și înțelegere. Holocaustul a devenit o bornă de referință pentru istoria noastră, a umanității. Suntem datori, în fața memoriei celor care au pierit în această imensă tragedie, să căutăm toate mijloacele prin care să ne asigurăm ca așa ceva nu va mai fi niciodată posibil, nicăieri în lume. Nu aș vrea să existe nici o urmă de îndoială cu privire la faptul că noi, ca români, cunoaștem și recunoaștem ce s-a întâmplat în trecut, cât de mare a fost tragedia acestui popor și cât de mare a fost responsabilitatea celor care au permis ca așa ceva să se întâmple”, spune ministrul.

El afirmă că nu este suficient ca Holocaustul să fie cunoscut și recunoscut la nivel european, ci trebuie să fie recunoscut și faptul că România, ca stat, a contribuit activ, în perioada celui de al doilea război mondial – în mod absolut regretabil – la tragedia incredibilă a populației evreiești din teritoriile aflate sub control românesc, precum și faptul că, mai târziu, statul comunist a contribuit din plin la ștergerea acestui episod din cărțile de istorie, refuzând astfel mai multor generații – printre care se numără și el- cunoașterea acestui capitol întunecat al trecutului nostru.

„Personal, am trecut lunile trecute printr-un episod pe care l-am regretat și îl regret profund și care mi-a arătat cât de gravă este ignoranța, pasivitatea și lipsa de preocupare pentru o tragedie unică în istoria umanității. După discuții cu organizații importante din România și din lume, după ce am completat informațiile care îmi lipseau pe tema Holocaustului evreilor și al romilor din teritoriile controlate de România, m-am angajat în realizarea, pe termen mediu și lung, a unor obiective de natură legislativă care să înăsprească legislația în materia anti-semitismului în România, dar care să asigure și studierea în școli și în facultăți a istoriei legate de Holocaustul din România”, susține Șova.

Ministrul susține în acest sens că obiectivele pe termen mediu și lung pe care consideră că ar fi util să fie puse în discuție și realizate prin implicarea tuturor factorilor de decizie politică din România și cu sprijinul reprezentanților comunității evreiești, sunt susținerea Programei de predare a Holocaustului din România, în licee și facultăți, astfel încât tinerii din România să fie puși la curent cu realitățile istorice obiective pentru ca greșeli de genul celor făcute chiar de el „din necunoaștere” să nu mai fie posibile în viitor, susținerea și dezvoltarea proiectului „Marșul Vieții”, susținerea în Parlament a modificării Legii 107/2006 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

La acestea se adaugă crearea unor cursuri permanente care să devină parte din curricula celor care urmează facultățile de drept, jurnalistică și istorie, Academia de Politie, Institutul de Magistratură și alte forme de învățământ care formează formatori ai noii generații, precum și susținerea unor proiecte online menite să prezerve memoria culturii evreiești din România.

„Sunt deplin hotărât să mă implic în mai multe proiecte prin care sa transmitem tinerelor generații lecția de istorie pe care noi nu am putut să o învățăm atunci când am fost în școală și care este absolut obligatorie pentru o țară civilizată. Am încredere că, împreună, putem repara acest deficit al cunoașterii, pentru ca România să fie o un spațiu în care statul de drept să fie protejat și în care totalitarismul de orice fel să nu aibă nici o șansă de a reveni”, conchide Șova.

În mesajul transmis către presă, ministrul include și un citat atribuit lui Maximillian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului, în care se spune: „Apreciem și sprijinim inițiativa ministrului Șova. Sperăm că va ajuta ca sistemul de educație din România să prezinte o imagine corectă a Holocaustului în România. Este pentru prima dată de la căderea comunismului când Guvernul din România abordează în mod serios această problemă și vom lucra alături de domnul ministru pentru a promova o mai mare toleranță și înțelegere între diferitele comunități din România”.

Șova a provocat reacții în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României”. În pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost uciși în cursul progromului de la Iași, în 1941, Șova a declarat în interviul respectiv că „în total 24 de evrei au fost uciși în progromul de la Iași de către armata germană”. Ulterior, PSD i-a retras lui Șova funcția de purtător de cuvânt și l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită „educațională” la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Șova și-a exprimat regretul cu privire la faptul că declarația sa a fost neînțeleasă, dar a refuzat să își ceară scuze, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Comunitatea evreiască din România și-a exprimat nemulțumirea față de nominalizarea senatorului Dan Șova, care a negat progromul de la Iași, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, iar președintele comunității evreiești din București, Erwin Simsensohn, a declarat că evreii din România s-au „înfuriat” din cauză că un politician care a făcut unele „declarații cinice” a fost nominalizat în funcția de ministru.

Ulterior, în luna august, Șova a susținut că astăzi are certitudinea informației istorice care atestă Holocaustul din România și susține că se va implica ferm în înăsprirea legislației împotriva rasismului și antisemitismului.

Statul român și-a asumat tragedia Holocaustului din România și responsabilitatea guvernului Ion Antonescu în ce privește uciderea a aproximativ 300.000 de evrei, cetățeni români. În urma prezentării în Parlament a Raportului Comisiei Internaționale de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie, s-a înființat Institutul Național de Studiere a Holocaustului „Elie Wiesel”, aflat sub patronajul Ministerului Culturii, și s-a construit, în Capitală, Memorialul Holocaustului.

Citește și