Prima pagină » Știri politice » Șova: Nerespectarea mandatului și neutilizarea veto-ului, nu e motiv de suspendare a președintelui

Șova: Nerespectarea mandatului și neutilizarea veto-ului, nu e motiv de suspendare a președintelui

Ministrul Dan Șova, a declarat, miercuri, că o situația în care președintele Băsescu nu va respecta mandatul recomandat de Parlament și Guvern și nu va utiliza dreptul de veto la Consiliul European nu ar reprezenta un motiv de suspendare din funcție, din punct de vedere constituțional.

Ministrul Dan Șova, a declarat, miercuri, că o situația în care președintele Băsescu nu va respecta mandatul recomandat de Parlament și Guvern și nu va utiliza dreptul de veto la Consiliul European nu ar reprezenta un motiv de suspendare din funcție, din punct de vedere constituțional.

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul a fost întrebat dacă, în situația în care Traian Băsescu nu va utiliza dreptul de veto la Consiliul European și nu v-a respecta mandatul recomandat de Parlament și Guvern, acest lucru ar putea fi un motiv de suspendare.

„Nu, asta nu este un motiv de suspendare, din punctul meu de vedere, strict constituțional, dar firește că ceea ce rezoluția…care a fost stabilită ieri în Parlament eu nu cred că poate fi ignorată de președinte. Președintele în calitatea domniei sale de reprezentat al statului român nu cred că poate ignora interesele cetățenilor români, iar interesele cetățenilor români – că noi suntem mai modești, nu vorbim de interesul național – interesul cetățenilor români este ca această țară să obțină același nivel al fondurilor de coeziune și al fondurilor în cadrul Politicii Agricole Comune”, a răspuns Șova.

Ministrul a admis faptul că la Consiliul European participă șefii de stat, însă Guvernul susține poziția adoptată de Comisia Europeană și Parlamentul European.

„La Consiliul European unde se întâlnesc șefii de stat, șefii de stat se întâlnesc pentru a-și susține interesele țărilor pe care le reprezintă. Acum, știți foarte bine că la Consiliul European sunt două direcții în acest buget: este direcția agreată de PE și de Comisia Europeană, la care s-a raliat Guvernul României, Parlamentul României și Grupul Prietenilor Coeziunii – adică al acelor țări care beneficiază în mod majoritar de către fondurile de coeziune și care este un buget în interesul României – și este o propunere de buget venită din partea președintelui Consiliul European, a domnului Van Rompuy, care prevede nu doar reducerea bugetului cu 80 de miliarde de euro, care în mod concret în România ar afecta cu 8 miliarde, adică bugetul acordat pe 2014 – 2020, ar fi cu 8 miliarde de euro mai mic, dar propunerile dnului Van Rompuy sunt puțin mai delicate decât această simplă reducere. Domnia-sa propune reducerea prefinanțării de la 7% la 2%, propune reducerea cofinanțări de la 85% la 75%”, a explicat ministrul.

De asemenea, Șova a precizat că este posibil ca negocierile asupra bugetului european să continue și anul viitor, la nivelul Consiliului European.