Prima pagină » Știri politice » Spitalul Regional din Cluj intră în line dreaptă/ Alexandru Rafila: Spitalul dispunde de circa 850 de paturi, din care peste 100 sunt pentru ATI

Spitalul Regional din Cluj intră în line dreaptă/ Alexandru Rafila: Spitalul dispunde de circa 850 de paturi, din care peste 100 sunt pentru ATI

La aproape jumătate de an de la începutul lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență din Cluj, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit joi o actualizare optimistă privind progresul acestui proiect. Potrivit ministrului, noul spital dispune de circa 850 de paturi, din care peste 100 sunt paturi de terapie intensivă dedicate inclusiv persoanelor cu arsuri grave.

Alexandru Rafila a subliniat că se fac eforturi pentru ca accesul la spital să fie cât mai facil, apelând la implicarea autorităților locale, în condițiile în care unitatea va fi finalizată până la jumătatea anului 2028. Rafila a precizat până la sfârșitul anului vor fi deschise ofertele pentru licitația privind construcția și dotarea unității medicale.

Am discutat cu constructorii și au existat unele probleme legate de stabilitatea terenului, dar sperăm ca până în ianuarie 2025 să finalizăm această etapă. Până la sfârșitul anului, vom deschide ofertele pentru partea efectivă de construcție. Este important să găsim soluții pentru accesul rapid la spital, iar Primăria, împreună cu autoritățile locale, trebuie să se implice activ în acest proces, a declarat Alexandru Rafila la Cluj.

Începerea efectivă a lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență Cluj a avut loc în mai 2023, după ce amplasamentul a fost predat autorităților locale pe 18 aprilie, iar prima lopată a fost pusă pe șantier la mijlocul lunii mai. Pachetul de lucrări inițiale, în valoare de 52,2 milioane de lei (fără TVA), include organizarea șantierului, săpături, lucrări de fundație și devierea utilităților, având un termen de finalizare de opt luni.

Mă bucur să pot să revin aici la în locul în care se construiește Spitalul Regional de Urgență din Cluj, o investiție la fel ca și celelalte două aflate în derulare, la Iași și la Craiova, de aproape 700 de milioane de euro. Din această sumă, mai mult de jumătate sunt fonduri europene, restul sunt furnizate de la bugetul de stat sau din împrumuturi. Ceea ce trebuie să vă spun, ne preocupă. Bineînțeles ca acest spital să poată să fie terminat la timp, adică până la jumătatea anului 2028.

Heliport la noul Spital Regional din Cluj

Noul Spital Regional de Urgență va include două corpuri principale: corpul spitalului și anexa de spații tehnice, precum și un heliport, un parc fotovoltaic și amenajări exterioare. Corpul principal al spitalului va avea 8 niveluri, inclusiv un heliport pe acoperiș, și va fi construit pe o suprafață de 184.013 metri pătrați, într-o locație de peste 14 hectare în Florești.

Este un spital care are peste 170.000m² suprafață desfășurată, cu anexe, cu parcări, are peste 180.000m² are, la fel ca și celelalte, o structură de circa 850 de paturi, din care peste 100 de paturi sunt paturi de terapie intensivă dedicate inclusiv persoanelor cu arsuri grave. Mai mult, beneficiază și de un centru de pregătire, de training a tinerilor specialiști, a adăugat Alexandru Rafila.

Costurile totale ale investiției au crescut de la 2,6 miliarde de lei, cât era estimat inițial în 2019, la 3,4 miliarde de lei (aproape 700 de milioane de euro).


CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rafila, despre cazul adolescentului decedat la Târgu Jiu: „Eu, dacă aș fi fost chirurg, l-aș fi OPERAT” / Anchete în curs după incident

EXCLUSIV VIDEO | Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență din Cluj, cu peste 800 de paturi și 19 săli de operație. Proiectant: „Estimăm finalizarea în 2024-2025. Are toate avantajele să fie extraordinar”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și