Start electoral în Parlament. Dragnea: „Premierul nu vorbește limba română”. Cioloș: „N-am nevoie de lecții de patriotism”

Start electoral în Parlament. Dragnea: „Premierul nu vorbește limba română. Cioloș: „N-am nevoie de lecții de patriotism
Publicat: 19/09/2016, 18:30
Actualizat: 20/09/2016, 07:53

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul nu intenționează, până la sfârșitul acestui mandat, să majoreze nicio taxă și niciun impozit.

„Nu intenționăm, până la sfârșitul acestui mandat, să creștem nicio taxa, să creștem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizație, așa cum s-a spus. Dimpotrivă”, a spus Cioloș în Parlament.

El a mai spus că Executivul a redus TVA-ul la 9% pentru lucrările agricole și inputurile consumate în agricultură.

”Și tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales a micilor producători persoane fizice și persoane autorizate, intenționăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul Fiscal prin care să propunem un regim TVA special pentru micii agricultori, persoanele fizice sau persoane fizice autorizate, în sensul ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocrație și documentație privind înregistrarea TVA-ului”, a adăugat premierul.

Dragnea: „Guvernul Cioloș a eșuat”

Imediat după ce Cioloș a finalizat de prezentat raportul privind situația economică a țării, Liviu Dragnea a luat cuvântul. Președintele PSD a criticat în termeni duri activitatea Cabinetului Cioloș, transmițându-i premierului că Executivul „a eșuat” și reproșându-i „discursul electoral”.

„Astăzi am aflat că, timp de un an de zile, nu a făcut nimic bun și pentru că am vorbit despre limba tehnocraților, aș vrea să vă traduc domnule Cioloș: când vorbiți în limba română de creștere economică, românii înțeleg mai mulți bani în buzunarele populației (…) Indiferent ce scuze invocați, adevărul e simplu: acest Guvern a eșuat si insist asupra acestui lucru pentru că eșecul Guvernului tehnocrat e o lecție pe care viața o dă celor care se cred deasupra democrației. Oamenii au nevoie de bani azi, de sănătate și educație azi, de locuri de muncă bine plătite și pensii azi. Oamenii au nevoie de speranțe și viitor azi, nu mâine”, a declarat Dragnea.

Liderul PSD l-a acuzat pe Cioloș, cu privire la OUG pentru modificarea Codului fiscal, că știa despre „intențiile” fostului secretar de stat în Ministerul de Finanțe, Gabriel Biriș.

Ați fost astăzi, aici, să prezentați românilor situația exactă a economiei. Practic s-a ajuns la această întâlnire de azi pentru că a apărut în spațiul public o intenție de a se modifica Codul fiscal. Domnule premier, sunt sincer și vă spun privindu-vă în ochi: știu că nu știți ce înseamnă sinceritate. Ați știut foarte bine despre intențiile secretarului de stat Biriș de la Finanțe, dar ați încercat să ascundeți adevărul și v-ați spălat pe mâini imediat cerându-i să plece. Tot ministrul de Finanțe ne-a spus că trebuie să luăm măsuri urgente: „trebuie urgent luate măsuri bugetare”. Știți cum o traduc românii? Prin tăieri de salarii și de pensii și, de asemenea, prin creșteri de taxe”, a mai spus Dragnea.

Miniștrii Vlad Voiculescu (Sănătate) și Achimaș Cadariu (Agricultură) nu au scăpat de criticile lui Dragnea.

„V-am lăsat țara cu plățile la zi pentru subvențiile în agricultură și acum justificați, acoperindu-l pe ministrul Agriculturii care încearcă să spună că timp de un an de zile a căutat mecansimele prin care banii să ajunga la fermierii români (…) Vedem eșecul dumneavoastră la medicii care protestează cu demisia pentru că nu le sunt plătite gărzile; vedem eșecul dumneavoastră la fermierii care nu și-au primit subvențiile la timp și care au fost, până nu de curând, în greva foamei. Vedem eșecul dumneavoastră la sutele de magistrați care amenință că intră în grevă”, a mai afirmat Dragnea.

Mai mult, liderul PSD a acuzat Ministerul Sănătății că „apără interesul companiilor farmaceutice în dauna poporului român”.

„Acest minister a ales să sprijine și să ofere mai multe venituri celor care au deja foarte multe. Vă cer să dispuneți ca imediat ordinul care permite micșorarea prețului la medicamente să fie emis imediat”, a adăugat președintele PSD.

Gorghiu: „PSD a ținut la secret tot ceea ce înseamnă date bugetare”

La rândul său, copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit de la tribuna plenului reunit, discurs în cadrul căruia a criticat guvernarea PSD, acuzând-o că a „ținut la secret tot ceea ce înseamnă date bugetare” și reamintind de milionul de locuri de muncă promis de Cabinetul Ponta, care nu s-a mai concretizat. Totodată, Gorghiu a acuzat PSD că atunci când a fost la guvernare „a reușit să țină la distanță orice investitor”.

„N-am auzit astăzi de la liderul PSD decât ce bun și frumos a fost PSD la guvernare și cât de rău este guvernul Cioloș. Vreau să vă spun că ar fi cazul să renunțăm la genul acesta de cacealma, populism. Că veni vorba, nu PNL a dat cele mai multe voturi pentru acest Guvern, ci PSD (…) În 2016 creșterea economică se apropie de un nesperat 6%, salariul mediu brut și salariul minim au crescut. Știți de ce nu înțelege PSD ce este cu creșterea economică? Pentru că nu o mai simte în buzunarele liderilor PSD, ci în bugetul țării”, a declarat Gorghiu.

„Ați ținut piept constant populismelor lansate nu de puține ori în Parlament (…) Vă garantez că dacă veți veni până la finalul mandatului cu un proiect al salarizării publice, așa cum v-ați asumat, veți avea parte de sprijinul PNL”, i-a transmis Gorghiu lui Cioloș.

Tăriceanu: „Tehnocrația ucide democrația”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a luat de asemenea cuvântul, declarând că „tehnocrația ucide democrația” și transmițându-i lui Cioloș că nu este pregătit pentru funcția de premier.

„Eșecul total al singurei acțiuni politice puse în scenă de domnul președinte Iohannis, de la instalarea sa în funcție, cunoscută sub numele de „Guvernul Meu”, care face parte din acțiunea „România Lucrului Bine Făcut”. A distrus o guvernare bună: PSD – ALDE. Tehnocrația ucide democrația. Ministrul Justiției afirma cu lejeritate că drepturile și libertățile sunt un lux. Guvernul dumneavoastră a modificat prin OUG Codul penal, conținând o serie de măsuri care încalcă drepturile și libertățile (…) Rolul SRI în interceptările din dosare. Ascultarea populației ca la vechea securitate, în loc să susțineți înființarea unui organism independent. Fiecare dintre acestea sunt motive de demisie suficiente în orice stat. Problema este că dvs. nu răspundeți nici în fața cetățenilor, nici a Parlamentului”, a spus Tăriceanu.

„Nu ați fost aleși, sunteți un guvern nedemocratic care timp de un an de zile a luat decizii care au ucis democrația din România (…) Nu sunteți pregătit pentru funcția de premier, mai ales în contextul nedemocratic în care ați fost numit. Unii au dovedit că au o agendă personală, alții au avut o prestație catastrofală și au trebuit remaniat – număr record. PNL a arătat că a devenit un partid antidemocratic”, a mai afirmat Tăriceanu.

Cioloș: „Patriotismul pentru mine nu înseamnă discursuri sforăitoare, înseamnă bun-simț”

Ulterior, Dacian Cioloș a revenit la tribună, răspunzându-i lui Dragnea că nu are nevoie de lecții de patriotism.

„Poate problema este că această creștere nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice, poate că aceasta deranjează mai mult. Limba aceasta română eu nu o știu și nici nu vreau s-o învăț. Spuneați că Guvernul n-a comunicat suficient, poate că așa e, dar am preferat să facem lucruri decât să vorbim prea mult. Atunci când acest Guvern e acuzat că nu face destul , ar trebui să ne gândim un pic dacă nu cumva în trecut s-a vorbit prea mult și s-a făcut prea puțin (…) Patriotismul pentru mine nu înseamnă discursuri sforăitoare, înseamnă bun-simț, să nu promiți mai mult decât poți face, n-am nevoie de lecții de patriotism. Pentru mine patriotismul și țara sunt lucruri mult prea profunde pentru a veni să le expun în piața publică pentru niște voturi”, a declarat Cioloș.

Premierul Dacian Cioloș a venit, luni, în Parlament pentru a prezenta un raport asupra economiei la insistențele PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...