Prima pagină » Știri politice » START. Solicitare pentru Guvern în cazul Unifarm, printre primele decizii ale Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă

START. Solicitare pentru Guvern în cazul Unifarm, printre primele decizii ale Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă

START. Solicitare pentru Guvern în cazul Unifarm, printre primele decizii ale Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă
Marius Budăi este președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă / Sursa: presedinte comisie ancheta sursa Facebook - Marius Constantin Budăi

Comisia parlamentară de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă a decis, marţi, în prima şedinţă de la înființare, să solicite informații în acest sens la mai multe ministere, inclusiv la Guvern, privind cazul Unifarm, şi, în plus va cere Guvernului să prezinte detalii privind înfiinţarea și componența Comisiei pentru Comunicare Strategică, pentru a știi cine e responsabil de comunicare eronată, dacă se va demonstra acest lucru.

Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile și gestionarea stării de urgență, condusă de deputatul PSD Marius Budăi, și-a început, marți, activitatea și a stabilit agenda de lucru, care include solicitări de informații de la instituțiile guvernamentale.

„Astăzi a avut loc prima întrunire a Comisiei de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă şi inclusiv a stării de alertă. Au fost prezenţi toţi colegii. Activitatea noastră în prima parte a şedinţei s-a axat pe măsuri organizatorice, memorii către birourile permanente, Regulamentul comisiei. Ulterior am decis solicitarea de informaţii către Guvernul României, Secretariatul General, Ministerul Sănătăţii, ONAC, Ministerul Finanţelor, MAI, MAE, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Şi, bineînţeles, vom solicita Guvernului să ne prezinte componenţa clară a Comisiei pentru Comunicare Strategică, actele normative de înfiinţare, de cine este condusă şi cine răspunde sau, în eventualitatea unor situaţii care se vor demonstra sau nu, de comunicarea eronată către public şi către mass-media”, a declarat Marius Budăi la Parlament, la finalul şedinţei, citat de Agerpres.

Budăi: „Putem spune că PNL secretizează hoţia la Unifarm”

Marius Budai a comentat și achizițiile din cazul Unifarm, opinând că, luni, „a avut loc o încercare hilară din partea directorului Unifarm” care a afirmat, la o solicitare pe Legea 544 „că nu poate răspunde acestor solicitări, invocând secretul comercial”.

„Iată că această situaţie nu va mai putea fi invocată în relaţia cu comisia parlamentară. Este o încercare proastă din partea domnului Orban şi a PNL. Putem spune că PNL secretizează hoţia la Unifarm. De altfel, domnul director numit la Unifarm este un fost candidat PNL la CJ Constanţa din partea PNL. Am observat ieri în Parlament că domnul Orban nu a dorit să comunice dacă are sau nu legături cu acea doamnă care a propus şpaga către Unifarm, nu a răspuns întrebărilor noastre. De această dată, Comisia i le va adresa domnului Orban în scris şi va fi obligat prin legile statului şi prin decizia CCR să răspundă la întrebările Comisiei dacă a intervenit sau nu să se rezilieze sau nu contractul cu acele măşti proaste, dacă a avut cunoştinţă despre ceea ce se întâmplă la Unifarm”, a afirmat deputatul PSD.

Prezent luni în Camera Deputaților, invitat la Ora premierului, Ludovic Orban a acuzat PSD că încearcă să creeze o legătură, fără fundament, între el și Guvernul pe care îl conduce și Unifarm și a invitat Comisia de anchetă să înceapă verificările cu privire la achiziții, dar nu numai la nivel guveramental. „Vă rog să includeți în obiectul de activitate al acestei comisii achizițiile derulate de toate entitățile, de ministere, evident, dar și de consiiliile județene, de președinții consiliilor județene, de primari, de directorii de spitale care nu au fost schimbați din funcție, ci de directorii de spitale pe care i-ați numit dvs, și faceți o anchetă serioasă parlamentară, ca într-adevăr să se afle cu adevărat adevărul și în urma acestei anchete parlamentare să puteți să furnizați organelor de anchetă penală, instituțiilor statului care se ocupă cu respectarea legii și cu lupta anticorupție, informații care să-i ajute în activitatea pe care o derulează”, a subliniat Ludovic Orban, marți, la pupitrul Camerei inferioare a Parlamentului.

La 23 iunie, procurorii DNA l-au inculpat şi pus sub control judiciar pe pentru o perioadă de 60 de zile pe fostul director general al Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel. Acesta este acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie şi că a pretins de la intermediar suma de 760.000 de euro pe un singur contract de achiziţie, atribuit fără nicio procedură, pentru echipamente de protecţie pe perioada pandemiei COVID-19.

„Cu siguranţă, dinamica în această comisie va fi foarte mare”

Marius Budăi a anunțat că această comisie va solicita și informații privind reacția și modul de atenționare a populației de la la debutul actualei pandemii cu noul coronavirus.

„Ştim cu toţii că, începând din decembrie 2019, presa a relatat că a venit acea informare pe linie NATO a tot ceea ce se întâmplă legat de pandemie. Vom solicita Guvernului, prin corespondenţă, să ne spună de la acea informare NATO până în prezent care au fost paşii dumnealor de realizare şi de actualizare a stocurilor existente, de protecţie a personalului care a lucrat în prima linie şi de sprijin al autorităţilor publice locale. Cu siguranţă, dinamica în această comisie va fi foarte mare”, a spus deputatul.

Budăi a făcut în final un apel către societatea civilă pentru persoanele care îşi doresc să discute cu parlamentarii comisiei de anchetă, cu referire la cetăţenii intraţi în ţară, amendaţi, carantinaţi, la cetăţenii internaţi chiar dacă erau asimptomatici sau izolaţi.

„O atenţie deosebită vom acorda în primă facă şi cazului Suceava şi vom solicita şi de acolo clarificări. De acolo vom invita la Comisie în dezbatere, fie pe cale online, fie prezenţă fizică la Parlament, medici care au fost implicaţi în acel război cu pandemia. Şi vom vrea şi noi să auzim şi să prezentăm diploma de doctor a domnului preşedinte Flutur de la Suceava”, a explicat Marius Budăi.

Cine face parte din comisia de anchetă

Înființată în 30 iunie, la solicitarea liderilor PSD, Pro Europa și ALDE – Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Căin Popescu – Tăriceanu, în urma votului din plenul reunit, comisia are 21 de membri, 9 de la PSD, 4 – PNL, 3 – USR, 2 – Pro Europa, 2 – UDMR și 1 – PMP.

Conform hotărârii de înființare, Comisia este împuternicită să facă audieri și să ceară autorităților și instituțiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entități publice sau private, precum și cetățenilor, să îi pună la dispoziție date, informații și materiale necesare și utile pentru clarificarea obiectivelor Comisie de anchetă.

  1. Preşedinte: Budăi Marius-Constantin – deputat PSD
  2. Vicepreşedinte: Leoreanu Laurenţiu-Dan- deputat PNL
  3. Vicepreşedinte: Ungureanu Emanuel-Dumitru – deputat USR
  4. Vicepreşedinte: Văcaru Alin Vasile – deputat PRO Europa
  5. Secretar: Vass Levente – deputat UDMR
  6. Membri: Dircă George-Edward – senator USR
  7. Dobre Mircea-Titus – deputat PRO Europa
  8. Fenechiu Cătălin-Danie – senator PNL
  9. László Attila – senator UDMR
  10. Manole Petre-Florin – deputat PSD
  11. Matei Constantin-Bogdan – senator PSD
  12. Mihu Ştefan – senator PSD
  13. Movilă Petru – deputat PMP
  14. Popa Ion – senator PNL
  15. Popescu Nicolae-Daniel – deputat USR
  16. Roman Florin-Claudiu – deputat PNL
  17. Soporan Aurel-Horea – senator PSD
  18. Suciu Vasile-Daniel – deputat PSD
  19. Vişan George-Gabriel – deputat PSD
  20. Vosganian Varujan – deputat PSD
  21. Zamfir Daniel-Cătălin – senator PSD
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele