Statutul parlamentarilor a fost declarat neconstituțional. Cum motivează CCR decizia

Publicat: 27 02. 2013, 19:07
Actualizat: 13 07. 2016, 15:55

Judecătorii Curții Constituționale au constatat că statutul parlamentarilor este neconstituțional și trebuie reexaminat în Parlament. Sesizarea Curții a fost făcută de PDL și PPDD, după ce majoritatea parlamentară a USL a promovat modificări la legea care stabilește statutul și imunitățile care se aplică parlamentarilor.

Principala modificare contestată se referea la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un parlamentar poate contesta un raport al ANI, în cazul unei decizii de incompatibilitate. Articolul de lege a fost declarat neconstituțional de către judecătorii CCR.

Un alt articol declarat neconstituțional este cel referitor la conflictul de interese pentru parlamentari. Noul statut promovat de USL prevede ca, în cazul în care se constată conflictul de interese, parlamentarul să fie pedepsit cu interdicția de a participa la ședințele camerei din care face parte, pe un termen de maximum 6 luni.

De asemenea, articolul declarat neconstituțional mai prevede că parlamentarul are la dispoziție 45 de zile să conteste raportul ANI privind conflictul de interese, majorare similară cu cea din cazul incompatibilității, de la 15 zile la 45 de zile.

Un judecător al Curții Constituționale a explicat pentru gândul că motivul pentru care plenul CCR a luat această decizie, cu majoritate de voturi, a fost că cele două articole din statutul parlamentarilor încalcă articolul 16 din Constituție.

Intitulat „Egalitatea de drepturi”, articolul 16 din Constituția României spune, la alineatul 1, că „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”.

Astfel, prin cele două articole declarate neconstituționale, parlamentarii români ar fi avut drepturi privilegiate în raport cu ANI, pentru că restul funcționarilor publici și aleșilor români au la dispoziție doar 15 zile să conteste un raport de incompatibilitate sau conflict de interese, în timp ce parlamentarii ar fi avut la dispoziție 45 de zile.

Aflat la Viena, președintele Traian Băsescu a exclamat „Yes!”, la aflarea veștii că judecătorii CCR au dat această decizie.

Motivarea deciziei CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, o dată cu decizia.