Deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiției, apreciază că oprirea procedurii de selecţie a procurorilor de rang înalt – ca prima măsură luată de succeorul lui, ministrul interimar Lucian Bode – reprezintă dovada cea mai clară că aceasta a fost miza principală a remanierii sale.
UPDATE 12.20: Ministerul Justiţiei anunţă oficial suspendarea procedurii de selecţie a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea unor funcţii de conducere vacante.
„Procedura de selecţie a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea unor funcţii de conducere vacante, declanşată la data de 28 iulie 2021, se suspenă pe durata interimatului funcţiei de ministru al Justiţiei”, este anunţul MJ.
Stelian Ion scrie pe Facebook că asta ar fi adevărata miză a remanierii sale:
„Oprirea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt, ca prima măsura în interimatul la Ministerul Justiției, reprezintă dovada cea mai clară că aceasta a fost miza principală a remanierii. Iar schimbarea de pe o zi pe alta a conducerii Direcției de avizare din cadrul MJ pentru a facilita obținerea avizului pentru PNDL 3, proiect care faciliteaza furtul din banii publici, și, probabil, a unor avize ulterioare, arată că Florin Cîtu nu are respect pentru lege și folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public. Asta este realitatea tristă a acestor zile. Sper că informațiile referitoare la schimbările de la conducerea Direcției de avizare nu se vor confirma nici azi, nici în perioada următoare”, scrie Stelian Ion pe pagina lui de Facebook.
Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a schimbat-o din funcţie, vineri, pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală. Decizia ar avea legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul Anghel Saligny, au declarat surse din minister pentru News.ro.
Premierul Florin Cîțu l-a demis, miercuri seară, pe ministrul Justiției, Stelian Ion, căruia îi reproșează că în 8 luni de mandat nu a reușit să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Interimar la Justiție în locul lui Stelian Ion a fost numit ministrul de Interne, Lucian Bode. La rândul său, vicepremierul Dan Barna a spus că Florin Cîțu „trebuie să plece”, iar Stelian Ion spune că premierul „a arătat că nu are respect pentru lege”.
Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri seară, că premierul Florin Cîţu nu poate conduce un Guvern, motiv pentru care ar trebui să demisioneze, acuzându-l totodată de „cinism şi rea voinţă”. Reacția lui Dan Barna vine la câteva minute după ce premierul a anunțat că l-a revocat din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion.
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară că l-a revocat din funcție pe Stelian Ion.
„Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care din fericire nu a reușit să se impună în Coaliție. Nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Exemplu este desființarea Secției Speciale care nici după 8 luni de mandat nu a fost desființată. A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. Am informat liderii Coaliției despre această demitere, nu mai accept pe nimeni în guvern care să șantajeze (…)”, a declarat Florin Cîțu.
Deși premierul a motivate gestul de remaniere a lui Stelian Ion făcând referire la desființarea SIIJ, „mărul discordiei” l-a reprezentat programul deinvestiții „Anghel Saligny”.
Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că originalul ordonanţei privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny„ a fost transmis Ministerului Justiţiei pe 25 august.
Stelian Ion a declarat, miercuri, că nu avea cum să dea un aviz pe Programul „Anghel Saligny” pentru că, până în prezent, nu a primit proiectul în original, menţionând că acest aviz nu trebuie privit ca un instrument politic şi „orice presiuni” asupra angajaţilor Ministerului Justiţiei sau asupra ministrului Justiţiei „nu pot fi făcute”.